09 feb. 2022 | 07:43

Plafonarea prețului la alimente și raționalizarea în România, din nou sub reflector: care sunt șansele

ACTUALITATE
Plafonarea prețului la alimente și raționalizarea în România, din nou sub reflector: care sunt șansele

În Ungaria, prețurile pentru alimente de bază au fost plafonate, iar oamenii nu au voie să-și facă prea multe provizii. În acest context, posibilitatea plafonării și raționalizării a fost luată în calcul și de către autoritățile române.

Deși o măsură precum fixarea prețului la alimentele de bază pare o idee bună pe timp de criză, realitatea este un pic mai complexă. Mai mult decât atât, aceiași oameni care par să aibă de câștigat dintr-un astfel de gest sunt cei care ajung să aibă de pierdut, pe termen mediu și lung. Mai multe explicații pe marginea acestui subiect a fost oferită de Federația Romalimenta. În opinia oficialilor, deși pe termen scurt vom putea observa cu toții o calmare a prețurilor, efectele negative în cascadă nu vor întârzia să apară în tot lanțul agroalimentar.

Ce se întâmplă cu prețurile la mâncare în România

În cazul în care prețurile la alimente vor fi plafonate, prima consecință care se va resimți este că prețul nu va mai reflecta costul de producție în toate componentele sale. ”Vom lucra în pierdere”, atrag atenția producătorii potrivit cărora măsurile  necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei), trebuie decise numai prin consultarea producătorilor.

Dacă nu sunt luate în calcul aceste aspecte, efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulți operatori economici neputând suporta pierderile și fiind obligați să-şi închidă afacerile și implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând şi mai mult, se arată în analiza publicată de Federația Romalimenta.

„Plafonarea va duce la pierderi financiare substanțiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor, prin pierderea locurilor de muncă, datorită imposibilităţii companiilor de a-și mai plăti angajații, cu efecte sociale greu de cuantificat.”, transmite Federația.

În cazul în care mai era vreun dubiu legat de faptul că aceasta este o idee proastă, Romalimenta mai explică un detaliu. ”Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate și de sprijin constant din partea decidenților pentru a-și putea continua activitatea în această situație dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-și continua activitatea. Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii își vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populației va fi afectată direct şi imediat”, concluzionează oficială.

Ca o posibilă alternativă care să nu aibă aceste efecte negativ, Romalimenta recomandă utilizarea de către autorități a Monitorului Prețurilor și a Consiliului Concurenței, pentru a sancționa operatorii economici care urmăresc să profite nejustificat și abuziv de criza de alimente.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele