01 feb. 2022 | 11:35

Cum descoperim planete asemănătoare Pământului: această hartă 3D poate fi răspunsul

ACTUALITATE
Cum descoperim planete asemănătoare Pământului: această hartă 3D poate fi răspunsul

Numeroase exoplanete sunt complet nelocuibile, dar pot fi totuși utile în căutarea unor lumi mai primitoare. Iată cum putem descoperi noi planete.

Oamenii de știință de la Universitatea Lund au creat o hartă 3D a atmosferei gigantului gazos WASP-189b, care ar putea oferi informații despre cerul altor planete îndepărtate. Echipa a folosit un spectrograf de înaltă rezoluție pentru a studia lumina stelei gazdă, în timp ce trecea prin atmosfera planetei, căutând pozițiile liniilor în elemente care nu numai că indicau ce materiale erau prezente, ci și că acestea se învârteau în straturi tridimensionale.

Putem descoperi planete care să ne găzduiască în viitor

Descoperirile arată că elementele în sine au inclus o descoperire. Este pentru prima dată când astronomii au dovezi solide ale oxidului de titan în atmosfera unui gigant gazos ca acesta. Are, de asemenea, substanțe chimice cunoscute ale planetelor joviene, cum ar fi fierul, cromul și magneziul.

Ca referință, dincolo de sistemul nostru solar – regiunea în care substanțele volatile, cum ar fi apa, amoniacul și metanul încep să înghețe – locuiesc patru planete masive. Deși aceste planete – Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – variază în ceea ce privește dimensiunea, masa și compoziția, toate împărtășesc anumite caracteristici care le fac să difere foarte mult de  planetele terestre  situate în interiorul Sistemului Solar. Desemnate oficial ca giganți, aceste planete sunt numite și „planete joviene”.

Cu toate astea, nu vei vizita WASP-189b prea curând. Temperatura sa în timpul zilei urcă la aproape trei mii de grade Celsius, iar orbita sa este de 2,7 zile. Cu toate acestea, tehnicile de spectrograf implicate aici s-ar putea traduce în alte studii ale atmosferei exoplanetelor. Cercetătorii ar putea compara atmosferele și ar putea determina mai bine dacă o planetă poate susține viața sau nu. Acest lucru, la rândul său, ar putea ajuta la concentrarea studiilor asupra celor mai promițătoare planete.