25 ian. 2022 | 11:35

Cel mai mare telescop spațial din lume a ajuns la destinație: ce a observat James Webb la un milion de mile distanță de Pământ

ACTUALITATE
Cel mai mare telescop spațial din lume a ajuns la destinație: ce a observat James Webb la un milion de mile distanță de Pământ

Telescopul spațial James Webb a ajuns la destinația sa orbitală, la aproximativ un milion de mile (1,5 milioane de kilometri) distanță de planeta noastră, a declarat NASA. Misiunea sa este cea mai provocatoare: de a studia istoria cosmică.

Și-a activat propulsoarele în jurul orei 7:00 p.m. GMT, pentru a ajunge la punctul Lagrange 2, ideal pentru observarea cosmosului, potrivit AFP.

„Bine ai venit acasă, Webb!”, a exclamat șeful agenției spațiale americane, Bill Nelson, într-un comunicat de presă.

Urmează alinieri și calibrări în următoarele luni, iar observațiile științifice vor începe la vară. Mai exact, etapa următoare constă în cinci luni în care vor fi calibrate instrumentele optice și vor fi ajustate oglinzile.

Telescopul James Webb ne poate oferi informații de la începuturile universului

„Suntem cu un pas mai aproape de a descoperi misterele Universului. Și abia aștept să văd primele noi vederi ale lui Webb asupra Universului în această vară!”, a adăugat Nelson.

James Webb Telescope ne poate da informații noi despre galaxiile primordiale, despre exoplanete, despre energia întunecată și despre găurile negre de la începuturile cosmosului.

Webb, despre care se estimează că va costa NASA aproape zece miliarde de dolari, este una dintre cele mai scumpe platforme științifice construite vreodată, comparabilă cu Large Hadron Collider de la CERN și cu telescopul predecesor al său, Hubble.

Dar în timp ce Hubble orbitează în jurul Pământului, Webb va orbita într-o zonă din spațiu cunoscută sub numele de “punctul Lagrange”, unde atracția gravitațională a Soarelui și a Pământului va fi echilibrată de forța centrifugă a sistemului rotativ.

La începutul acestei luni, NASA a finalizat procesul de desfășurare a oglinzii aurii masive a lui Webb, care va colecta semnale în infraroșu de la primele stele și galaxii care s-au format acum 13,5 miliarde de ani.

James Webb Space Telescope a fost construit pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.