24 ian. 2022 | 13:50

Cum îți sunt mâncați banii din portofel, chiar dacă nu cheltui nimic într-o zi: pe an, suma e colosală. Cum se explică

ACTUALITATE
Cum îți sunt mâncați banii din portofel, chiar dacă nu cheltui nimic într-o zi: pe an, suma e colosală. Cum se explică

În realitate, fiecare angajat român care contribuie la fondurile private de pensii, pierde zilnic bani. În mod normal, n-ar trebui să se întâmple acest lucru. Aceste depozite bănești au rolul de a-ți înmulți depunerea și de a-ți asigura, la bătrânețe, un oarecare confort financiar, în funcție de randamentul lor, dar și de nivelul contributivității tale din perioada în care activezi în câmpul muncii.

Realitatea de târg nu se potrivește cu socoteala de acasă

În realitate, ultimele analize economice indică faptul că fondurile de pensii sunt afectate de inflație. Zi de zi, fenoemnul macină fondurile de pensii private, iar dacă ne gândim care este impactul anual, pierderile sunt substanțiale.

„În pofida unei performanțe medii bune, de 5.9%, aceasta s-a situat semnificativ sub inflația de sfârșit de an de 8,2%. Vestea bună esta că, din acest punct de vedere, 2021 intră în categoria excepțiilor din istoria de 13 ani a fondurilor de pensii private obligatorii. A mai existat doar un singur an, 2018, în care performanță investițională a fondurilor de pensii private obligatorii (pilon 2) s-a aflat sub rată inflației”, conform raducrăciun.ro.

Important de menționat este și faptul că românii își vor putea alege, în continuare, modalitatea în care vor primi banii aferenți pensiei private. Așadar, ei vor putea opta, ca și până acum, pentru suma integrală ori, după caz, pentru cea eșalonată. Trebuie menționat că oricare dintre cele două variante devine valabilă doar la sfârșitul perioadei de cotizare.

„Primul este sistemul de anuități prin care administratorul de pensii își asumă un așa-zis ‘risc de longevitate’, inclusiv dacă un contribuabil trăiește mult mai mult decât media estimată, și îi va plăti pensia privată pe tot parcursul vieții, chiar dacă suma totală plătită va ajunge să depășească suma acumulată de contribuabil de-a lungul anilor …

A doua posibilitate este reprezentată de un sistem bazat pe plăți la termen, prin care oamenii pot alege pe ce perioadă de timp le poate fi eșalonată suma pe care au acumulat-o în fondul de pensii. Dacă trăiești mai mult decât perioada de timp stabilită, plățile se opresc, dacă însă trăiești mai puțin, restul sumei rămasă de încasat va fi distribuită moștenitorilor”, a declarat Andreea Pipernea, CEO la NN (în prezent, cel mai mare fond local de pensie privată), porivit economica.net.