06 ian. 2022 | 16:55

Te plângi de facturile mari? Află că nici furnizorilor nu le e mai ușor: ce probleme au ei și de ce se plâng

ACTUALITATE
Te plângi de facturile mari? Află că nici furnizorilor nu le e mai ușor: ce probleme au ei și de ce se plâng

Nu doar oamenii de rând se plâng în această perioadă de cum decurg lucrurile în privința facturilor, ci și companiile furnizoare de servicii au propriile lor nemulțumiri. Printre giganții europeni de pe piața utilităților se resimte în această perioadă o puternică tensiune și instabilitate.

De exemplu, referindu-ne strict la utilități, marile companii europene de pe piață se confruntă în această perioadă cu mari financiare provocate de preţurile record la gaze naturale şi electricitate.

Au intrat in alertă

Din acest motiv, au intrat în alertă și fac eforturi disperate pentru a reuși să strângă fonduri în valoare de miliarde de euro.

Potrivit unei analize minuțioase, a celor de la The Wall Street Journal, RWE AG, o mare companie nemțească de utilități încearcă să-și refacă stocurile de numerar, fiind puternic afectată de volatilitatea prețurilor.

„Fluctuaţiile mari de preţuri au condus la o nevoie temporară de lichidităţi însemnate. Am făcut provizioane pentru acest lucru în liniile noastre de credit şi alte instrumente financiare”, a declarat un purtător de cuvânt de la RWE.

De asemenea, o situație critică o regăsim la un alt gigant de pe piață, tot din Germania. Este vorba despre Uniper SE, în ultima perioadă, grupul a întreprins măsuri în același scop ca RWE AG. De exemplu, a aranjat linii de credit în valoare de 10 miliarde de euro de la firma mamă şi o bancă deţinută de statul german.

Mai mult decât atât, compania, care reprezintă o mare putere la nivel regional și nu numai, a accesat şi o linie de credit în valoare de 1,8 miliarde de euro de la mai multe bănci, inclusiv Goldman Sachs Group Inc.

Pentru companiile de profil, perioada pe care o traversăm nu e deloc benefică, iar explicația analiștilor este una cât se poate de simplă: se pare că, pe măsură ce s-au majorat cotaţiile la energie în ultimele luni au crescut şi plăţile în marjă pentru contractele pe care furnizorii de energie au trebuit să le încheie ca măsură de protecţie pentru vânzările de gaze naturale şi electricitate. Preţul gazelor naturale în Europa este de cinci ori mai mare decât era în urmă cu un an.