31 dec. 2021 | 15:51

Calculatorul vechi de mii de ani prezicea viitorul. De ce rămâne un mister pentru arheologi

ACTUALITATE
Calculatorul vechi de mii de ani prezicea viitorul. De ce rămâne un mister pentru arheologi

Oamenii de știință au descoperit un dispozitiv vechi despre care cred că putea prezice viitorul. Află de ce era capabil calculatorul vechi de mii de ani care prezicea viitorul și ce detalii au ieșit la iveală odată cu descoperirea acestuia.

Un dispozitiv vechi de 2.000 de ani, adesea numit cel mai vechi „computer” din lume, a fost recreat de oamenii de știință care încearcă să înțeleagă cum a funcționat. Mecanismul Antikythera i-a derutat pe experți încă din momentul când a fost găsit pe un naufragiu din epoca romană din Grecia, în 1901.

Se crede că dispozitivul grecesc antic alimentat manual a fost folosit pentru a prezice eclipsele și alte evenimente astronomice. Din păcate, doar o treime din dispozitiv a supraviețuit, lăsând cercetătorii să se gândească la modul în care funcționează și cum arăta.

Spatele mecanismului a fost rezolvat de studii anterioare, dar natura sistemului său complex de angrenaje din față a rămas un mister. Oamenii de știință de la University College London (UCL) cred că au rezolvat în sfârșit puzzle-ul folosind modelarea computerizată 3D.

Calculatorul vechi de mii de ani care prezicea viitorul a fost reconstruit

Ei au recreat întregul panou frontal și acum speră să construiască o replică la scară largă a lui Antikythera folosind materiale moderne. O lucrare publicată în Scientific Reports a dezvăluit o nouă afișare a sistemului de angrenaje care arăta detaliile sale fine și părțile complexe.

„Soarele, Luna și planetele sunt afișate într-un impresionant tur de forță al strălucirii grecești antice. Al nostru este primul model care se conformează tuturor dovezilor fizice și se potrivește cu descrierile din inscripțiile științifice gravate pe mecanismul în sine”, a spus autorul principal al lucrării, profesorul Tony Freeth.

Mecanismul a fost descris ca un calculator astronomic, precum și ca primul computer analogic din lume. Este realizat din bronz și include zeci de roți dințate. Partea din spate prezintă o descriere a afișajului cosmosului, care arată mișcarea celor cinci planete care erau cunoscute la momentul construirii dispozitivului.

Doar 82 de fragmente care reprezintă aproximativ o treime din dispozitiv au supraviețuit naufragiului. Aceasta a însemnat că oamenii de știință au fost nevoiți să pună laolaltă imaginea completă folosind date cu raze X și o metodă matematică din Grecia antică.