14 dec. 2021 | 10:08

Misterul satului de marmură din România, unic în lume: are un drum de doi kilometri de marmură și e aproape pustiu

ACTUALITATE
Misterul satului de marmură din România, unic în lume: are un drum de doi kilometri de marmură și e aproape pustiu

Alun este un sat în comuna Bunila din județul Hunedoara, Transilvania, România. În ianuarie 2014, satul avea doar cinci locuitori. Ce are special? Este un sat din marmură.

Satul Alun (comuna Bunila) se află la 30 de kilometri de Hunedoara, are peste 50 de gospodării, un drum construit din piatră şi marmură de la cariera din vecinătatea lui şi o biserică din marmură, transformată în ultimii ani într-un schit unde vieţuiesc două călugăriţe.

Pare a fi un loc desprins din basme. În Munții Poiana Ruscă, într-un peisaj desprins din basme, se află cătunul Alun sau ”satul din marmură”. Denumire venită de la cariera de marmură din apropiere care, pe vremuri, a transformat această zonă într-un adevărat centru economic al țării. Dacă mergi acolo, sigur vei fi impresionat de meleagurile transilvănene.

Satul de marmură de la noi, unic în Europa

Aşezarea de pe o culme a Ţinutului Pădurenilor impresionează prin fumuseţea caselor sale vechi, din lemn, clădite pe fundaţii de marmură, multe dintre ele bine conservate, deşi nu mai sunt locuite de ani buni şi prin cele două biserici: una din lemn, veche de trei secole, şi cealaltă din marmură, construită înaintea celui De-al Doilea Război Mondial, scrie Adevărul.

În timpul verii, pe uliţele satului mai pot fi văzuţi câţiva localnici, veniţi să vadă de casele din Alun. Dar iarna, satul se afundă într-o linişte mormântală, pe care doar câinii de la o stână aflată în apropiere o mai tulbură din când în când. Cele două călugăriţe care au în grijă biserica de marmură şi un ajutor de cioban mai pot fi găsiţi aici, în aceste zile.

Marmura de Alun, în trecut era cea mai apreciată. De aici au fost scoase și duse către Capitala țării, tone de marmura, care s-au folosit pentru construcția grandioasei Case a Poporului.

Biserica satului este tot din marmură, tot unicat. Stă zăvorâtă însă. Biserica ridicată din marmură, integral, ce a fost construită între anii 1937-1940, o investiție de 500.000 de mii de lei. Este singura de acest fel din România și a doua din Europa. Satul din Ținutul Pădurenilor are și ulițele pavate, tot cu marmură. Dacă vei ajunge aici, vei fi întâmpinat de un drum, lung de câțiva kilometri, construit din materialul prețios.