Mesajele trimise pe WhatsApp care te pot băga la închisoare: prima țară care a bătut totul în cuie
Dacă tot petrecem din ce în ce mai mult timp în spațiul virtual, odată cu pandemia și cu tranziția la telemuncă, era doar o chestiune de timp până când gesturile tale de pe WhatsApp, Facebook sau Instagram să te coste la fel de scump.
Africa de Sud va intra în istorie ca fiind prima țară care stabilește foarte clar niște mesaje pe care, dacă le trimiți prin WhatsApp sau altă aplicație de chat, iar destinatarul este ofensat de el, s-ar putea să ajungi la închisoare, din poziția de expeditor. În cel mai optimist caz, vei primi o amendă generoasă. Președintele Cyril Ramaphosa a semnat legea pentru criminalitatea cibernetică, iar particularitățile legate de activitatea online sunt cât se poate de clare.
Legea care te bagă în închisoare pentru mesaje pe WhatsApp
Începând cu 1 decembrie 2021 a intrat Cybercrimes Bill în vigoare în Africa de Sud. Particularitățile acestei legi au fost bătute în cuie la începutul lunii iunie, dar abia acum a început să-și facă simțite efectele.
Cea mai mare parte a noii legi vizează activități tradiționale din spectrul hackingului, accesarea ilicită a unui computer sau mediu de stocare digital, interceptarea de date informatice sau manipularea transferului dintre două sisteme. De asemenea, se atrage atenția asupra pedepselor pentru furtul de identitatea, spargerea de conturi bancare și furtul altor date. Se menționează până și falsificarea semnăturilor digitale în spațiul online.
Cea mai interesantă componentă a noii legi vizează mesajele pe care le poți trimite pe WhatsApp, Telegram, Signal sau altă platformă de mesagerie și care te pot duce după gratii. În cel mai optimist caz, se reflectă într-o amendă generoasă. Ca referință, în Africa de Sud, de la 1 decembrie 2021, nu mai ai voie să trimiți mesaje care incită la violență sau distrugerea proprietăților, sunt interzise amenințările cu violență sau distrugerea proprietății la adresa unei persoane. Nu în ultimul rând, este interzisă transmiterea de mesaje cu fotografii sau clipuri erotice. Cel mai probabil, ultima parte se referă la mesajele din acest spectru trimise fără acordul destinatarului. ”Rămâne de văzut cum forțele de ordine și sistemul juridic vor pune în practică și vor scoate la iveală efectele acestei bucăți de legislație.”, insistă avocatul sud african Webber Wentzel.