05 dec. 2021 | 09:42

Cum sunt educați financiar copiii din România, de către părinții lor: datele sunt interesante

ACTUALITATE
Cum sunt educați financiar copiii din România, de către părinții lor: datele sunt interesante

Un studiu recent, realizat de Revolut, arată care este comportamentul financiar al părinților români, în raport cu micuții lor.

După cum știm, educația financiară este un concept aproape nou și necunoscut pentru români, în general.

Suntem obișnuiți să ne gestionăm finanțele personale după ureche, studiile și sondajele indicând faptul că avem mai multă încredere în propriul instinct, decât în opiniile avizate ale analiștilor economici.

Aceasta este, în linii mari, radiografia societății românești. Doar că, în ultima perioadă, părinții reprezintă o categorie ce pare să se deprindă din ce în ce mai mult cu noțiunile de educație financiară, aplicând, în relația cu micuții lor, diverse strategii.

Cum procedează, mai exact, părinții români?

Ei bine, studiul Revolut arată că , 57% dintre părinții români au un cont separat de economii pentru copii, 61% nu au redus sumele alocate copiilor ca bani de buzunar în timpul pandemiei COVID – 19 și 50% le-ar acorda copiilor sume suplimentare pentru diverse ocazii speciale, cum ar fi aniversarea.

“Modul în care familiile își administrează banii și educă adolescenții și copiii să se raporteze la bani reprezintă o preocupare personală și un subiect despre care nu se vorbește foarte deschis. Suntem bucuroși ca, asigurând anonimatul respondenților, să putem arăta care sunt obiceiurile financiare ale familiilor din Europa.

Educația financiară începe chiar din momentul în care un copil primește primii săi bani de cheltuială. Cu cât discutăm mai deschis despre cum să luăm decizii legate de bani, cu atât copiii vor învăța mai bine cum să se folosească de resursele lor financiare. Iar cea mai încurajatoare constatare este aceea că părinții europeni vor să își educe copiii și încep să le explice cum să utilizeze banii devreme, chiar de la 6 ani”, e de părere Tara Massoudi, Head of Product at Revolut Junior.

54% dintre respondenții români preferă banii lichizi altor modalități de a pune fonduri la dispoziția copiilor. Tendința este similară celei din alte țări europene. Datele rezultate din studiu arată că și alți părinți europeni folosesc banii fizici pentru cheltuielile zilnice ale copiilor. Copiii din Spania (62%) și Germania (61%) folosesc cel mai mult cash, comparativ cu alte țări incluse în analiză, iar cei din Franța și țările nordice cel mai puțin, cu 47%, respectiv 42%.

“Este un motiv de preocupare faptul că mulți părinți preferă să le dea copiilor cash, atât timp cât nu au niciun control asupra modului în care copiii utilizează acele fonduri. Lumea se îndreaptă tot mai mult către renunțarea la banii fizici, iar pandemia a accelerat această tendință. Revolut Junior și alte instrumente digitale de plată ajută familiile și mai ales pe cei mici să se adapteze la acest trend”, a declarat Tara Massoudi, Head of Product Revolut Junior.

Studiul mai arată că 76% dintre respondenții din România își doresc ca cei mici să învețe, în primul rând, să economisească bani, în timp ce 51% dintre respondenți consideră că între 6 și 10 ani este vârsta potrivită pentru ca un copil să înceapă să își administreze banii (comparativ cu 49% la nivel european).