02 dec. 2021 | 09:04

Românii, deconectați de la curent: au fost trimise notificările, ce trebuie să știi pentru a evita dezastrul

ACTUALITATE
Românii, deconectați de la curent: au fost trimise notificările, ce trebuie să știi pentru a evita dezastrul

De mai mulți ani, în România au fost instalate contoare inteligente pentru energie electrică. Printre altele, acestea facilitează debranșarea de la distanță, iar foarte mulți români s-au trezit deja fără curent, chiar dacă au avut plățile facturilor la zi.

În momentul în care semnezi contractul la energie electrică, îți asumi un anumit consum estimat pe lună, dar și o anumită putere instantă. Practic, ”promiți” că nu vei avea 10 frigidere în casă, cinci televizoare și o centrală pe curent. Deși respectiva putere poate fi modificată, până atunci, poate reprezenta pretextul deconectării temporare de la distanță, mai ales în cazul posesorilor de contoare inteligente.

Notificările în acest sens au fost deja trimise către clienții care folosesc rețeaua de distribuție a Enel. În mare parte, poate fi vorba de E-Distribuție Banat, Muntenia și Dobrogea, dar pot fi și furnizori mai mici care sunt afectați de această măsură. Este important de reținut că deconectarea va fi realizată de distribuitor, nu de către furnizor. Important este să nu depășești puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare (ATR), conform datelor obținute de profit.ro.

Românii cu consum mare, pasibili de deconectare de la curent

Partea bună, pe de o parte, dacă ești deconectat de la curent, este că poți remedia singur problema, rapid, renunțând la anumiți consumatori din casă. Practic, scoți din priză ultimul echipament care ți-a provocat depășirea puterii ”promise” în contract. În cazul în care consideri că nu te poți lipsi de respectivele echipamente, poți solicita un spor de putere de la furnizorul tău de energie electrică.

În cazul în care trăiești cu impresia că nu ai un contor inteligent instalat la intrare în casă și, implicit, ești imun de acest scenariu detaliat mai sus, s-ar putea să te înșeli. Nu de alta, dar în luna martie a acestui an, doar companiile E-Distribuție aveau instalate 930.000 de astfel de contoare la locuințe, urmând ca până la finele acestui an să crească până la 1.090.000.

Deși decizia pare una agresivă și nejustificată, nu e chiar așa. „Unul dintre motivele pentru care apar uneori căderi de tensiune însoțite de întreruperi scurte de curent de mai multe ori pe zi în anumite zone poate fi și faptul că gospodăriile de acolo consumă mai mult decât au estimat când s-au racordat la rețeaua electrică”, arată E-distribuție.

Pe termen lung, soluția la problemă nu este însă una dintre cele mai simple. Pentru a suplimenta puterea aprobată, un consumator trebuie să solicite actualizarea ATR-ului și să depună mai multe documente în contul online al E-Distribuție Muntenia (și nu al Engie): cererea de racordare și chestionarul pentru obținerea avizului de racordare, certificatul de înregistrare (persoane juridice) sau cartea de identitate, actul care atestă dreptul de folosință asupra terenului/incintei/clădirii în care se constituie locul de consum (contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, extras de carte funciară)/extras de carte funciară, autorizație de construire valabilă, iar pentru spațiile închiriate, acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrări în instalațiile electrice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele