01 dec. 2021 | 14:34

Prețurile continuă să bată record după record: așa ceva nu s-a mai întâmplat din 1997

ACTUALITATE
Prețurile continuă să bată record după record: așa ceva nu s-a mai întâmplat din 1997

Prețurile din zona euro continuă avansul puternic din ultimele luni, cu dobârârea recordului istoric.

Rata anuală a inflației în zona euro a depășit toate valorile înregistrate din anul 1997 până în prezent, de când se realizează aceste măsurători.

Inflația continuă, deci, să erodeze nu doar puterea de cumpărare a românilor, ci și pe cea a europenilor care locuiesc în state ce au adoptat moneda euro.

Ce se întâmplă, mai exact, cu prețurile

O analiză preliminară publicată săptămâna aceasta de Eurostat ne arată că rata anuală a inflației a ajuns la nivelul record de 4,9% în zona euro.

Se înregistrează, astfel, un salt puternic, dacă ținem cont de faptul că această rată era de doar 4,1% în luna octombrie. Mai mult, uitându-ne la nivelul din vară, observăm că rata anuală a inflației era de doar 3% în august.

Din nefericire, ținta asumată de Banca Centrală Europeană (BCE), de 2 puncte procentuale este depășită cu brio.

De asemenea, mai indică datele oficiale ale Eurostat, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut şi ea de la 2,0% până la 2,6%.

De ce s-a ajuns aici? Economiștii au un răspuns simplu și previzibil pentru această evoluție explozivă a ratei anuale a inflației în zona euro. Practic, aceasta a fost stimulată de creșterile de preț înregistrate pe piețele de energie și gaze naturale.

Pe 7 decembrie Eurostat va publica datele finale ale raportului său și tot atunci vom vedea cum ne situăm și noi, deoarece urmează să apară informații despre evoluția inflației în întreaga Uniune Europeană.

Previziunile economice nu sunt foarte bune. România se confruntă și ea cu o inflație puternică, ceea ce face ca prețurile să evolueze, în detrimentul românilor, de la o lună la alta. Au apărut scumpiri în lanț, de la carburant, la alimentele de larg consum și servicii, iar prețurile la energia electrică și la gazele naturale s-au majorat și ele simțitor de la începutul anului.