24 nov. 2021 | 11:07

Peste 1,6 milioane de români, afectați în mod direct: ce se întâmplă cu salariul minim din România, ce pățesc angajatorii

ACTUALITATE
Peste 1,6 milioane de români, afectați în mod direct: ce se întâmplă cu salariul minim din România, ce pățesc angajatorii

Nici nu și-au intrat bine în funcție, iar noii guvernanți PSD, PNL și UDMR s-au aruncat la niște proiecte foarte ambițioase. Va fi interesant câte se vor materializa, având în vedere numărul mare de români afectați în mod direct.

Programul de guvernare al noii alianțe de la conducerea țării include niște măsuri economice care ar trebui să ajute foarte mulți români. Primii vizați sunt cei care primesc salariul minim pe economie, iar numărul lor este de aproximativ 1,6 milioane. Dacă nu se mai schimbă ceva între timp sau dacă vor exista banii necesari, premierul Nicolae Ciucă speră să crească salariul minim brut până la 2550 de lei, de la 1 ianuarie 2022.

Salariul minim din România va veni cu prevederi speciale

În același proiect al noului guvern se dorește limitarea perioadei în care un angajator își poate plăti angajatul cu salariul minim pe economie. Este vorba de o perioadă de doi ani. În acest timp, angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul pragului minim din România.

Pe termen lung, autoritățile speră să aibă loc negocieri cu sindicatele și patronatele în vederea stabilirii unui mecanism predictibil de creștere a salariului minim pe economie.

În privința alocațiilor pentru copii, programul guvernamental prevede continuarea implementării etapelor de creştere a sumelor începând cu 1 ianuarie 2022, astfel: alocaţiile pentru copii cu vârste între 0-2 ani şi handicap vor creşte la 600 de lei, iar alocaţia pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei.

Nu în ultimul rând, tot la capitolul promisiuni din partea noului guvern, intră creșterea indemnizației sociale minime de la 800 la 1000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022. Pensionarii aflați într-o situație financiară precară, în iarna viitoare 2022/2023, vor avea parte de susținere din partea statului pentru a-și permite costurile cu încălzirea și energia electrică. Rămâne să vedem câte dintre aceste ambiții se vor materializa în timp util.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele