Adio, centrale termice de apartament. Anunțul care poate pune capăt dominației acestora în România
Confort termic al unui număr record de români depinde de centralele termice de apartament. Din păcate, acestea urmează să fie interzise de către autorități, chiar dacă s-ar putea să nu empatizezi cu motivația din spate.
Foarte mulți români, indiferent dacă stau la casă sau la bloc, au o centrală termică. Aceasta este responsabilă atât de căldura din casă pe timpul iernii, cât și de apa caldă pe întregul parcurs al anului. Din păcate, mai ales când vine vorba de apartamentele noi, case construiesc acum, o astfel de investiție s-ar putea să fie imposibilă. Decizia vine la Ministerul Mediului și va afecta toți românii care plănuiesc să se mute în blocuri noi.
Legătura dintre debranșări din centralele termice de apartament
Deși regiile CET de pe teritoriul României se află într-o stare deplorabilă și implică niște costuri fabuloase de întreținere, plătit aproape exclusiv de către populație, autoritățile române fac de mult timp eforturi pentru a descuraja sau interzice debranșările de la sistemul de încălzire de stat. Acest efort a început pe vremea guvernării PSD, chiar dacă, de atunci și până acum, nu s-au făcut investiții în a-l moderniza.
Acum, subiectul a ajuns din nou în Guvern, iar inițiativa a fost detaliată de ministrul Mediului, sub pretextul protecției mediului. „Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată. Campania #VinereaVerde atrage atenția asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată.
Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține, printre altele, și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile în care locuiesc acum”, a anunțat ministrul Tanczos, la finele săptămânii trecute. Ca posibile soluții alternative propuse, ministrul a insistat asupra posibilității instalării unei centrale termice comune, de bloc sau pe conectarea la rețelele de încălzire ale orașelor.
„Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a subliniat ministrul Mediului.