Criptomonedele sunt în picaj liber: ce se întâmplă pe piața activelor digitale
Criptomonedele încheie o săptămână dificilă. Cele mai puternice 10 monede digitale din lume au pierdut, zilele acestea, nu mai puțin de 4-6% din valoare.
Conform unei analize realizate de Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe piețele internaționale, listată pe Bursa de la Varșovia, piața criptomonedelor reacționează la un cumul de factori ce acționează acum asupra ei.
„Monedele digitale au experimentat un început agitat de săptămână. Bitcoin și alte criptomonede au scăzut brusc, marți, retrăgându-se din apropierea maximelor istorice.
Marți, cea mai populară monedă digitală a înregistrat cea mai amplă depreciere zilnică din aproape patru săptămâni, punând capăt speranțelor de revenire la maximul istoric de săptămâna trecută, la aproximativ 69.000 USD. Cea mai mare monedă digitală din lume a scăzut pentru scurt timp sub pragul de 60.000 USD în timpul dimineții, ajungând la un moment dat până la 58.702 USD. Ether, a doua cea mai mare criptomonedă, a scăzut cu 6,8% la 4.254,74 USD.
Piața continuă să piardă teren pe măsură ce Bitcoin s-a tranzacționat sub nivelul psihologic de 60.000 USD, vânzarea nu s-a limitat doar la cel mai mare activ digital din lume, primele 10 monede alternative scăzând între 4-6%”, explică analistul.
Care sunt motivele deprecierilor
Conform expertului, nu poate fi identificat un singur motiv ce influențează negativ piața, ci este vorba despre un cumul de factori.
„În primul rând, președintele american Biden a semnat un proiect de lege de infrastructură ce se ridică la 550 de miliarde de dolari care include noi cerințe privind impozitarea monedelor digitale. Legislația americană aduce o serie de noi reguli pentru brokerii cripto, care acum trebuie să raporteze autorităților fiscale tranzacțiile a căror valoare depășește pragul de 10.000 USD.
Criticii au spus că termenul „broker” este prea vag și că noile reglementări ar putea însemna că alți participanți la piață, cum ar fi „minerii”, traderii și operatorii de noduri, ar putea fi nevoiți să le respecte și ei. Potrivit New York Times, noile taxe pe active digitale ar putea aduce bugetului guvernamental 28 de miliarde de dolari. Se așteaptă că această legislație să aibă un impact indirect asupra industriei deoarece furnizorii de servicii pot începe să perceapă taxe mai mari pentru a compensa impozitele impuse.
În al doilea rând, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a Chinei (NDRC) a declarat că explorează opțiuni pentru perceperea de prețuri punitive la energie asupra companiilor și gospodăriilor care sfidează interdicția de minare de criptomonede la scară industrială. Planificatorul de stat al Chinei a anunțat în timpul unei conferințe de presă marți că va continua să „curețe mineritul de monedă virtuală din țară”, a explicat analistul.
De asemenea, să nu uităm că elemente de sensibilitate vin pe piața crypto și din cauza măsurilor dure luate de China în acest domeniu.
Important de notat în acest context este că monedele digitale demonstrează încă o dată faptul că sunt caracterizate de puternice accente volatile și că investițiile în aceste active digitale se pot dovedi a fi extrem de riscante.