18 nov. 2021 | 15:55

Cum va arăta România în 2040. Pădurile și petrolul dispar, iar noi ne vom împuțina și vom îmbătrâni ca nație

ACTUALITATE
Cum va arăta România în 2040. Pădurile și petrolul dispar, iar noi ne vom împuțina și vom îmbătrâni ca nație

România, „săraca țară bogată”. Dacă nu avem grijă de resursele noastre naturale, am putea ca, pe viitor, să ne confruntăm cu o mare problemă.

Specialiștii în mediu au lansat un semnal de alarmă încă din anii ’70. Resursele naturale se împuținează văzând cu ochii, iar oamenii riscă ca, în 30-40 ani, să aibă parte de neajunsuri (și la propriu, dar și la figurat).

România nu face excepție. Cu toate că suntem una dintre puținele țări cu rezerve abundente de petrol și gaze naturale, modul nesăbuit în care acestea sunt consumate, în prezent, ar putea să schimbe realitatea. Conform previziunilor, în aproximativ 20 ani, acestea ar putea să dispară. De vină, în acest caz, ar putea fi privatizarea Petrom, concesiunile fiind preluate, într-o proporție covârșitoare (80%) de Austria.

Pădurile din România ar putea să devină o amintire frumoasă

Mafia lemnului a dus la deprecierea considerabilă a pădurilor din țara noastră. Firește, „mafia” nu ar fi reușit această performanță dacă nu ar fi beneficiat, de-a lungul timpului, și de incompentența sau, după caz, chiar colaborarea tacită a autorităților din România.

Ca idee, 20 de milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați ilegal în fiecare an, fără ca autoritățile să poată face ceva. În general, vorbim despre eforturi teoretice de stopare a tăierilor ilegale, acestea nefiind susținute de fapte concrete. Greenpeace a lansat o serie de avertizări în acest sens, însă fără niciun rezultat.

În câteva zeci de ani, România cea bogată în păduri, petrol sau gaze naturale, ar putea să devină una dintre cele mai sărace țări din Europa, din acest punct de vedere. Ceea ce, în mod firesc, va duce la explozia prețurilor și, în cele din urmă, la scăderea nivelului de trai, cu mult sub ceea ce avem acum.

Fără niciun dubiu, ne vom confrunta cu o îmbătrânire a populației, întrucât cei tineri ar putea opta pentru traiul pe alte meleaguri, mult mai ofertante. În țara noastră ar putea rămâne bătrânii, cei care nu au capacitatea de a se reinventa, fiind nevoiți să rămână martorii unui dezastru atât ecologic, cât și economic.

Tot ce ne rămâne de făcut este să sperăm că, măcar în ultimul ceas, autoritățile române se vor trezi din clasicul „somn de moarte” și vor lua inițiativă. Speranța moare, și de această dată, tot ultima.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele