16 nov. 2021 | 10:48

Predicție despre omenire, făcută în 1972: ce s-a spus despre noi și se adeverește acum

ACTUALITATE
Predicție despre omenire, făcută în 1972: ce s-a spus despre noi și se adeverește acum

Un raport lansat în anii ’70 scoate la iveală o predicție ce a început deja să se înfăptuiască pe Pământ. Este vorba despre autodistrugerea noastră, în cazul în care nu renunțăm la a avea ca unic și principal scop „banul”.

Oricât de sceptic ai fi cu privire la capacitatea unor oameni de a anticipa evenimente din viitor, trebuie să știi că, în unele cazuri, acestea nu se bazează pe a „consulta” un glob magic, ci pe calcule și estimări destul de sigure, făcute de oameni de știință avizați, care aduc și argumente în ceea ce afirmă.

Aceste predicții sunt cu atât mai demne de luat în seamă, când vedem deja cum elemente din ele încep să prindă contur, chiar sub ochii noștri.

Într-un raport – publicat în cea mai bine vândută carte The Limits to Growth (1972) – o echipă de oameni de știință MIT a susținut că civilizația industrială se va prăbuși, dacă marile corporații și guverne ale lumii continuau să urmărească o creștere economică continuă, indiferent de costuri.

Predicția lor deja se împlinește

Cercetătorii au prognozat 12 scenarii posibile pentru viitor, dintre care majoritatea au prezis un punct în care resursele naturale vor deveni atât de limitate încât creșterea economică ulterioară va deveni imposibilă, iar bunăstarea personală a oamenilor se va diminua considerabil.

Ei bine, fix aceste momente le trăim deja. Resursele naturale, la nivel global, sunt aproape epuizate, iar noi ne aflăm într-un moment critic, de cotitură, în care trebuie să alegem o cale. Fie amplificăm tendințele proaspăt apărute, care țin de un comportament responsabil față de mediu, un consum moderat și diminuarea deșeurilor și poluării, fie ne îndreptăm către cele mai rele scenarii.

Cel mai infam scenariu al raportului – scenariul Business as Usual (BAU) – a prezis că evoluția economică a lumii va atinge vârful în jurul anilor 2040, apoi va avea o scădere bruscă, împreună cu populația globală, disponibilitatea alimentelor și resursele naturale.

Nici acest scenariu nu pare imposibil. Elemente constitutive din el le trăim deja, pe pielea noastră, mult mai devreme, în 2021. Vedem că există mari probleme pe lanțurile de aprovizionare la nivel global, iar economiile lumii încep să facă pași în spate, măcinate de un val puternic infaționist.