16 nov. 2021 | 07:52

Cum să economisești bani, chiar dacă nu ți-a crescut salariul

ACTUALITATE
Cum să economisești bani, chiar dacă nu ți-a crescut salariul

De multe ori, oamenii care nu reușesc să pună bani deoparte sunt aceia care aduc ca argument faptul că nivelul lor salarial a rămas neschimbat. „Cum pot să economisesc bani, dacă eu câștig la fel?”, se întreabă mulți dintre ei. În realitate, nu ai nevoie de creștere salarială pentru a economisi, ai nevoie de motivație.

Salariile în România nu sunt cele mai generoase din Europa și nici măcar din regiune. Nivelul de trai este destul de dificil, iar problemele financiare ale multor oameni s-au agravat în pandemie, odată cu lockdown-urile și restricțiile. De asemenea, în ultimele luni, pe fondul curentului inflaționist apărut la nivel internațional, asistăm la o serie de scumpiri în masă, atât la alimentele de bază, cât și la combustibili sau facturi la utilități.

Toate acestea afectează puterea de cumpărare a oamenilor de rând și, ce-i drept, economisirea devine o misiune din ce în ce mai dificilă. Dar nu imposibilă!

A pune bani deoparte nu e imposibil, dacă ești motivat. De fapt, aceasta este prima regulă de bază de care trebuie să țină cont oamenii care își dorescă să salveze o parte din banii câștigați lunar.

Cum să pui deoparte bani, lunar

1. Găsește-ți un scop

Atunci când ai un scop, economisirea are mai multe șanse, pentru că vei fi capabil să elimini tentațiile și cheltuielile inutile și vei salva acei bani pentru a-i pune deoparte.

2. Vânează reducerile

De fiecare dacă când se desfășoară campanii de reduceri sau când se aplică promoții la magazine, vânează-le și atunci fă achizițiile cele mai costisitoare, dar și pe cele care sunt, aparent, neînsemnate.

De exemplu, așteaptă perioada oportună pentru a-ți înlocui mașina de spălat. Poate fi nevoie de o săptămână, două sau chiar câteva luni până când prinzi o ofertă bună. Dacă nu e o urgență, desigur că trebuie să o cumperi mai repede, dar dacă mai poți aștepta, ai putea salva câteva sute de lei.

De asemenea, sute de lei se adună, în timp, și dacă îți faci simplele cumpărături, de zi cu zi, de la magazinele care au în promoție anumite produse.

3. Pleacă la cumpărături cu listă de acasă

Poate părea perimat acest obicei, dar este cât se poate de sănătos pentru bugetul tău. Nu pleca la cumpărături fără să ai o listă și propune-ți să nu te abați de la ea.

4. Ia la tine sume mici de bani, când pleci la cumpărături

Un alt truc ce te forțează să economisești este să iei la tine sume mici de bani, când pleci la cumpărături. Concret, calculează, cu aproximație, cât valorează produsele de pe lista de cumpărături și ia la tine fix acei bani. Astfel, nu vei cumpăra nimic în plus.