Economia românească iar s-a făcut de râs în UE: suntem pe locul 27 din 27
Din nefericire, România face o nouă gafă în fața celorlalte state europene. Din nou, apărem pe ultimul loc într-un clasament deosebit de important, care măsoară indicele economiei şi societăţii digitale (DESI).
Conform celor mai recente date transmise de Comisia Europeană, țara noastră ocupă locul 27 din 27 în clasamentul indicelui economiei și societăţii digitale (DESI) 2021.
Pentru început, trebuie să știi că rapoartele DESI 2021 se bazează în principal pe datele din 2020 și prezintă starea economiei și societății digitale în primul an de pandemie. DESI 2021 a fost ajustat pentru a reflecta cele două inițiative politice majore care urmează să aibă un impact asupra transformării digitale în UE în următorii ani: Facilitatea de recuperare și reziliență (RRF) și Busola deceniului digital.
De asemenea, e important de punctat și faptul că membrii Comisiei Europene monitorizează progresul digital al statelor membre prin rapoartele Indexului economiei și societății digitale (DESI), din 2014.
România, din nou la coada clasamentelor UE
În general, spun europenii, statele din regiune au făcut progrese în privința criteriilor analizate în raport.
”Mesajul lansat de indicele din acest an este pozitiv, toate ţările UE au înregistrat unele progrese în ceea ce priveşte creşterea gradului de digitalizare şi de competitivitate, însă se poate face mai mult.
Astfel, colaborăm cu statele membre pentru a ne asigura că se fac investiţii esenţiale prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru a le oferi tuturor cetăţenilor şi întreprinderilor cele mai bune oportunităţi digitale”, a spus Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digi
Totuși, România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE. În ceea ce priveşte capitalul uman, România se situează pe locul 26, obţinând un punctaj sub medie pentru majoritatea indicatorilor.
În continuare, aflăm de la europeni că țara noastră se situează pe locul 10 în privinţa conectivităţii şi pe locul 25 în UE în ceea ce priveşte integrarea tehnologiei digitale în activităţile întreprinderilor.
La categoria „servicii publice digitale”, ne situăm pe ultimul loc în rândul statelor membre, deoarece toţi indicatorii sunt cu mult sub media Uniunii Europene.
„Fixarea unor noi obiective pentru 2030 a fost un pas important, dar acum trebuie să le transpunem în realitate. Raportul DESI prezentat astăzi arată progresele înregistrate, dar şi domeniile în care trebuie să obţinem, în mod colectiv, rezultate mai bune pentru a ne asigura că cetăţenii şi întreprinderile europene, în special IMM-urile, pot accesa şi utiliza tehnologiile de vârf care le vor face viaţa mai bună, mai sigură şi mai verde”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.