15 nov. 2021 | 09:53

Angajații din România, mai aroganți ca niciodată: efectele opțiunilor multiple din piața muncii, ce caută

ACTUALITATE
Angajații din România, mai aroganți ca niciodată: efectele opțiunilor multiple din piața muncii, ce caută

În contextul crizei angajaților de pe piața forței de muncă din România, a început să fie din ce în ce mai dificil să găsești oameni capabili. Pe de altă parte, pretențiile angajaților au crescut într-un ritm record.

George Butunoiu este unul dintre cei mai cunoscuți experți în domeniul recrutării din România și, în weekend, a fost invitat la emisiunea Ora de Profit. Din această poziție, a făcut o scurtă radiografie a pieței muncii și a atras atenția asupra unor probleme importante cu care se confruntă angajatorii din România.

Piața muncii din România, în favoarea angajatului

Înainte de pandemie, angajatorii din România făceau legea. Acum, rolurile s-au schimbat și este improbabil ca relația dintre cele două părți ale ecuației să se mai schimbe prea curând. Raportul de forțe pare bătut în cuie, în contextul penuriei de angajați capabili.

Angajații și-au dat seama că pot lucra de acasă fără să fie controlați, chiar și pentru firme din afara țării, iar această nouă realitate i-a făcut semnificativ mai aroganți în interacțiunea cu angajatorii. Conform spuselor lui Butunoiu, în 2021, angajații știu că au semnificativ mai multe opțiuni. „Raportul de forțe este acum clar în favoarea angajaților și o să fie, probabil, foarte mult timp de acum înainte”, atrage atenția expertul în recrutare.

În ceea ce privește domeniile care merg cel mai bine la ora actuală în România, pe primul loc se află sectorul medical și farma. Cele două au beneficiat de o creștere importantă în pandemie. Turismul, HoReCa și nișa de recrutare clasică au avut de suferit mult.

„Doctorii au ajuns acum vedetele pieței muncii. Lumea a uitat de bancheri, care nu mai sunt deloc în vârful clasamentului”, insistă expertul în recrutare. Cu alte cuvinte, dacă ești în căutarea unor angajați pricepuți, vei plăti în plus pentru acest privilegiu. În plus, te poți aștepta în orice moment ca ei să părăsească firma pentru că au numeroase alte opțiuni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele