Salariile nu cresc, dar ratele la bănci explodează: ce ne așteaptă la final de an
Deși salariile românilor sunt neschimbate la final de an, ultimele luni din 2021 continuă să pună mare presiune pe dobânzile bancare.
Săptămâna s-a încheiat cum nu se poate mai rău pentru ROBOR, indicatorul monetar în funcție de care se calculează dobânzile la credite.
Potrivit ultimei raportări a Băncii Naționale a României (BNR), ROBOR la trei luni a crescut la 2,59%, faţă de 2,58%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 25 martie 2020 încoace.
De asemenea, și ROBOR la şase luni a crescut. Acesta a atins valoarea de 2,72%, faţă de 2,70%, cel mai ridicat nivel din 20 martie 2020 şi până acum.
În schimb, conform celor mai recente date transmise de analiștii Băncii Naționale a României, indicele IRCC este în scădere, la 1,08%. Totuși, experții financiari susțin că, la următoarea listare, și IRCC va crește.
Afectați de aceste scumpiri sunt românii care au contractat credite cu dobândă variabilă. Tocmai din această cauză, analiștii economici își sfătuiesc clienții să opteze pentru oferte de creditare care le oferă o perioadă cât mai extinsă de garanție a dobânzii fixe. În unele situații, această dobândă fixă poate fi garantată pe o perioadă de până la 10 ani. Este deosebit de important ca oamenii să nu aibă dobânde variabile la creditele lor, deoarece există riscul să se întâmple ceea ce vedem acum, adică pe fondul unei instabilități generale, piața bancară să reacționeze astfel și să se ajungă la scumpiri ale ratelor la creditele populației.
La ce să ne așteptăm în viitor
Dobânzile vor crește și în perioada următoare, cred experții financiari. Sunt așteptate aprecieri semnificative la indici, din cauza contextului sensibil pe care îl traversăm în această perioadă. Creșterea inflației, scăderea lichidității din piață, incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice sunt aspecte ce influențează, în general, evoluția dobânzilor.
În acest moment, ne confruntăm deja cu un val inflaționist foarte puternic, resimțind scumpiri la facturi, carburant, alimente. Prin urmare, dobânzile urmează și ele aceeași tendință, care se anunță a fi una de durată.