11 nov. 2021 | 08:18

Șase produse ne-au îngropat economia, au alimentat scumpirile și au bubuit inflația în România: avertismentul BNR

ACTUALITATE
Șase produse ne-au îngropat economia, au alimentat scumpirile și au bubuit inflația în România: avertismentul BNR

În România, în mod previzibil, există mii de categorii de produse care se vând constant. Dintre toate acestea, doar șase au înregistrat scumpiri semnificative în ultima perioadă și, în consecință, s-au reflectat în probleme financiare pentru întreaga populație, conform BNR.

Adrian Vasilescu este consultant de strategie în cadrul Băncii Naționale a României și, printr-un set de declarații recente, a încercat să descrie un tablou complet al economiei românești din ultimele luni, al pieței de consum. Scopul său a fost a de argumente deciziile recente al BNR și a explica populației cine sau ce este vinovat de creșterea accelerată a inflației pe meleaguri mioritice.

Șase produse au stricat economia României

„Pe tot tabloul, ceea ce a determinat această inflaţie mare din luna octombrie adunăm câteva produse. Creşteri medii, fasole, creştere mare, cartofi. Atât la produse alimentare. La produse nealimentare: combustibili, tutun şi ţigări şi la servicii: apă canal, salubritate. Atât, câteva produse. Dacă le numărăm sunt 6 produse din câteva mii, dar cu creşteri extravagante, au stricat media inflaţiei şi au tulburat întregul tablou al pieţei de consum. Ce înseamnă asta? Că Banca Naţională a avut dreptate când a mărit numai cu 0,25 puncte procentuale şi nu cum a cerut sau aştepta piaţa, cu 0,50 puncte procentuale”, a spus Adrian Vasilescu, pornind de la cele mai recente date publicate de INS.

Oficialul BNR a insistat asupra faptului că, la nivel global, energia electrică, gazele naturale și combustibilii sunt considerate produse ale căror prețuri nu sunt influențate de politica monetară. În consecință, chiar și dacă Banca Centrală Europeană sau FED din SUA ar ridica dobânda de politică monetară la 100%, respectivele produse nu ar putea fi influențate.

„Acum o să mă întrebaţi de ce totuşi a ridicat BNR dobânda cu 0,25 de puncte şi nu a lăsat la 1,50%. Pentru că s-a simţit ceva în luna septembrie şi în luna octombrie şi mai mult. Banca Naţională, deşi nu avea încă tabloul inflaţiei de la INS, şi-a făcut propriile calcule şi a ajuns la concluzia că încep să se simtă în tabloul general influenţele asupra altor preţuri ale combustibilului, energiei electrice şi gazelor. Şi atunci era nevoie de o creştere de 0,25 de puncte procentuale pentru a combate influenţele acestor produse, combustibilului, energiei electrice şi gazelor, asupra preţurilor generale”, a declarat Adrian Vasilescu.

Deși tonul general al declarațiilor a fost unul optimist, oficialul BNR a insistat asupra faptului că scumpirile la combustibili, energie electrică și gaze naturale își vor face simțite efectele pe termen lung, pe parcursul următoarelor 12 luni. Nici măcar nu contează dacă, din acest punct, prețurile vor stagna. Au pur și simplu o pondere prea mare din coșul de consum.

Anunțul BNR vine în contextul publicării celor mai recente date referitoare la prețurile din România de către Institutul Național de Statistică. Ca referință, rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele