10 nov. 2021 | 08:55

Doar asta nu se mai scumpise în România: după gaze naturale și energie electrică, apa curentă devine un lux

ACTUALITATE
Doar asta nu se mai scumpise în România: după gaze naturale și energie electrică, apa curentă devine un lux

Românii se confruntă cu valuri de scumpiri pe toate fronturile, iar prețul exploziv al utilităților va lovi din plin un procent semnificativ din populație. După ce s-a scumpit gazul și curent, a venit rândul apei de la robinet să devină o sursă de stres pe factură.

În mai multe colțuri ale României, oamenii s-ar putea să fie nevoiți să revină la alimentarea cu apă de la fântână, dacă sunt suficient de norocoși încât să aibă o sursă de apă curată în pânza freatică. Nu de alta, dar din luna decembrie, când oamenii stau cel mai mult în casă, urmează să crească tarifele la apă cu 50%. În același timp, se estimează că tariful pentru canalizare se va dubla.

Cine scumpește apa în România

Deși este foarte probabil ca ridicarea prețului la apă curentă să fie un trend național, startul s-a dat de către compania Apa Ilfov printr-un mesaj cât se poate de simplu: „tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare au fost modificate, după cum urmează:    4.43 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă produsă, transportată și distribuită 4.71 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare”.

Ca referință, la ora actuală, prețul unitar fără TVA pentru apa potabilă este de 3,03 lei. Astfel, scumpirea introdusă în luna decembrie a acestui an și taxată începând cu ianuarie 2022 va fi de 50%, conform Adevărul. Vizavi de canalizare, prețul la momentul de față este de 2,33 lei/mc fără TVA, evidențiind practic o scumpire de 100% din luna decembrie.

„Astfel, începând cu luna ianuarie 2022 (pentru consumul lunii decembrie 2021), compania Apă-Canal Ilfov S.A. va practica tarife unice în toata aria de operare, respectiv în toate localitățile deservite cu servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare din județul Ilfov.

Practicarea tarifului unic face parte din Strategia tarifară a companiei și reprezintă o cerință esențială și o condiție obligatorie din Contractul de finanțare pentru implementarea “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Ilfov, în perioada 2014 – 2020”, cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Strategia tarifară prevede ajustarea tarifelor pe termen lung, atât în termeni reali, cât și pe baza inflației, în conformitate cu proiectul major aprobat de către Comisia Europeană”, își motivează compania de apă scumpirile, conform sursei citate.

Rămâne să vedem cât de repede vor apărea comunicate similare și din partea altor furnizori importanți de apă curent de pe teritoriul României.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele