România stă pe o comoară, dar măcar asta este exploatată: avem o treime din Europa
Românii se laudă cu multe bogății, cele mai multe dintre ele neexploatate. Gazele naturale din Marea Neagră reprezintă cea mai dureroasă problemă, de exemplu. Pe de altă parte, se întâmplă totuși și lucruri bune la noi, în ceea ce privește bogățiile naturale ale țării.
România deține nu mai puțin de o treime din depozitele de ape termale din Europa. Având în vedere potențialul de exploatare financiară a acestei resurse naturale, este îmbucurător numărul investițiilor în acest domeniu. Spre deosebire de alte bogății ale țării, se pare că în cazul stațiunilor balneo-climaterice, țara noastră merge într-o direcție îmbucurătoare.
Apele termale, ”aurul” exploatat al României
Pandemia a afectat turismul din România, dar unii investitori mai inspirați au profitat de această perioadă pentru a face investiții semnificative. Nu de alta, dar vor veni vremuri mai bune.
Ca referință, în timp ce alte stațiuni de la noi se află în paragină, la Băile Felix s-au investit nu mai puțin de 25 de milioane de euro, iar banii nu au venit doar din fonduri europene sau guvernamentale. Proprietarii de afaceri din zonă au făcut credite la bănci și și-au reinvestit profitul în ultimii doi ani. Astfel, în plină criză, ei au construit un spital de tratament și recuperare modern. În plus, administratorii s-au dat peste cap pentru a nu-și pierde nici angajații și nici clienții.
Complexul de la Băile Felix se întinde pe o suprafață de câteva hectare, iar primul hotel cu restaurante a fost construit acolo în urmă cu 20 de ani. Ulterior, a urmat aqua-parcul, extins treptat. Acum, acesta din urmă a ajuns la 22 de bazine interioare și exterioare, fiecare dintre ele cu propria tematică și utilitate, conform PrimaTV.
În timp ce managerii s-au străduit să-și mențină cei 145 de angajați ai complexului, de multe ori prin șomaj tehnic, investiții au continuat. Cu 6 milioane de euro, în pandemie, a fost ridicat și spitalul pentru recuperare neurologică, post-traumatică și post-operatorie. În contextul în care clienții sunt un pic mai precauți în ceea ce privește deplasările, în scopul fidelizării, prețurile au rămas neschimbate de doi ani.
În județul Alba, un pic mai la sud, o altă investiție fabuloasă urmează să fie finalizată. Este vorba de 6,5 milioane de euro tot în același scop. Revin la viață băile sărate de la Ocna Mureș, unde sunt tratate afecțiunile reumatice, locomotorii, neuropsihice și ginecologice. În mod regretabil, însă, acest loc și-a pierdut statutul de stațiune balneară, iar banii nu mai pot veni din fonduri europene, doar bani proprii, atât ai investitorilor, cât a autorităților locale.