Soluția ”minune” pentru energia românilor, oficială: ajutorul vine de la americani
Joi a fost o zi mare pentru țara noastră. Datorită unui parteneriat între România și Statele Unite ale Americii, e posibil ca problema crizei energetice de la noi să-și găsească, în sfârșit, soluționarea.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat încheierea unui nou parteneriat comercial între NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica. “Noul acord are potențialul de a avansa implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa în România până la sfârșitul deceniului și ar putea poziționa România ca un potențial hub pentru producția SMR în regiune”, a transmis ministrul nostru de Energie, împreună cu secretarul SUA pentru Energie, Jennifer M. Granholm.
Ce vor face Statele Unite în România
Cetățenii trebuie să știe că acest acord nu este doar unul formal. În țara noastră se vor face investiții strategice în plan energetic.
După cum ne explică ministrul Energiei, compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră până în 2027/2028. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la atingerea țintelor asumate de România de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune până în 2032 și va sprijini în continuare parteneriatul strategic SUA-România privind desfășurarea energiei nucleare civile.
„Salut și încurajez acest nou parteneriat pe tehnologia SMR cu NuScale”, a spus ministrul Energiei Popescu. „Ne propunem să dezvoltăm primul SMR până în 2030 pentru a ne îndeplini cererea critică de energie și obiectivele ecologice, pentru a asigura un viitor de calitate pentru generațiile viitoare. Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă!”
De asemenea, oficialii SUA se declară încântați de proiect și sunt încrezători în succesul acestei inițiative.
„Statele Unite consideră energia nucleară o tehnologie esențială în efortul global de reducere a emisiilor, extinderea oportunităților economice și, în cele din urmă, combaterea schimbărilor climatice”, a spus secretarul Granholm. „Încurajăm și sprijinim dezvoltarea SMR de zeci de ani și este extrem de îmbucurător să sărbătorim această etapă importantă pentru România pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele climatice.”