România dă lovitura anului în plan energetic: anunțul zilei de la Guvern
Potrivit unui anunț de ultimă oră al ministrului Energiei, Virgil Popescu, România și Statele Unite ale Americii vor finaliza joi un acord foarte important. Acesta prevede amplasarea, în țara noastră, a 12 reactoare nucleare mici modulare (SMR) americane.
Cooperarea dintre România și SUA pe această zonă este deosebit de importană, ținând cont că vorbim despre cea mai înaltă tehnologie nucleară civilă din Europa.
„Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, vor face astăzi un anunţ important pentru viitorul energiei din ţara noastră! România, în parteneriat cu SUA, vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR). Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România.
Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA şi în România. Mâine (miercuri – n. r.) voi pleca pentru a participa la COP26, iar joi, alături de secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, vom finaliza acordul anunţat de cei doi şefi de stat.
În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept prima și singura tehnologie de tip SMR care a primit până în acest moment, aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR.”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.
Este o zi foarte importantă pentru România
Tot astăzi, vor fi făcute mai multe anunțuri importante din partea autorităților SUA. De exemplu, unul dintre ele va viza reducerea emisiilor de metan: Emisiile de metan contribuie major la schimbările climatice, motiv pentru care președintele Biden ia măsuri esențiale pentru a reduce metanul în întreaga economie – toate în timp ce mobilizează și restul lumii să întreprindă acțiuni îndrăznețe similare.
Acesta este motivul pentru care președintele Joe Biden a anunțat în septembrie că Statele Unite se alătură Uniunii Europene pentru a îndemna lumea să îndeplinească un angajament global privind metanul. Conform acestui angajament, emisiile de metan ale lumii ar trebui diminuate cu 30% față de nivelurile din 2020, până în anul 2030.