01 nov. 2021 | 19:50

Prețul petrolului a explodat și se simte la pompă: cine s-a îmbogățit din scumpiri, de fapt

ACTUALITATE
Prețul petrolului a explodat și se simte la pompă: cine s-a îmbogățit din scumpiri, de fapt

Apar din nou vești proaste pentru șoferii din întreaga lume. Din nefericire, vor fi nevoiți să bage mai adânc mâna în buzunar când își vor alimenta mașinile cu benzină sau motorină, deoarece prețul petrolului este, din nou, pe val.

În ultimele luni, pe fondul redeschiderii economiilor globale și a exploziei cererii de petrol pe piață, prețul acestuia a explodat și nu sunt semne care să confirme că va reveni la nivelul din timpul lockdown-urilor.

În timp ce șoferii se plâng de faptul că prețul la carburant atinge maxime după maxime, giganții petrolieri își freacă mâinile în semn de satisfacție. Datorită faptului că există o cerere uriașă pe piață, profiturile lor au atins un nivel istoric.

Cine face bani grei din criza petrolului

Conform presei internaționale, gigantul saudit al petrolului Aramco are o performanță financiară demnă de cărțile de istorie.

Profitul net al acestuia a crescut cu 158% în trimestrul trei, la 30,4 miliarde de dolari.

Cifrele economice înregistrate de gigantul saudit al petrolului au depășit, fără îndoială, și cele mai optimiste așteptări formulate anterior de analiștii economici, care anticipau un profit net de 29,1 miliarde de dolari.

Datele oficiale mai indică faptul că, în trimestrul trei al anului 2020, Aramco a obţinut un profit net de 11,8 miliarde de dolari.

”Performanţa excepţională din trimestrul al treilea este rezultatul intensificării activităţilor economice pe principalele pieţe şi o revenire a cererii de energie”, a declarat duminică preşedintele şi directorul general al grupului, Amin Nasser.

„Natura inegală a redresării post-pandemice va menține incertitudinile din partea cererii în joc, dând naștere la volatilitatea prețului petrolului”, a explicat Fitch Solutions.

OPEC +, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, se confruntă cu presiuni din partea unor țări pentru a produce mai mult pentru a ajuta la scăderea prețurilor, întrucât cererea s-a recuperat mai repede în anumite părți ale lumii decât a fost anticipat.

Organizația a convenit să sporească producția cu 400.000 de barili pe zi, bpd, în fiecare lună până cel puțin în aprilie 2022 pentru a elimina treptat 5,8 milioane bpd din reducerile existente.