Previziuni economice dure pentru această țară în care muncesc milioane de români
Economia Marii Britanii ar putea suferi mai multe consecințe nefavorabile de pe urma Brexit-ului, decât din cauza pandemiei actuale de coronavirus.
Richard Hughes, preşedinte al organismului public de previziune bugetară OBR, a declarat, joi, că analiștii estimează un impact economic mai dur asupra Marii Britanii de pe fondul deciziei de a părăsi blocul comunitar, decât de pe urma pandemiei actuale.
Brexit-ul e așteptat să dăuneze mai mult decât o face criza sanitară globală, cred experții în economie.
Previziunile economice arată cum nu se poate mai rău
Estimările analiștilor sunt devastatoare pentru economia țării. Se pare că efectele Brexit-ului vor fi de lungă durată și vor aduce provocări financiare serioase pe termen lung.
Conform estimărilor proaspăt realizate, părăsirea marii familii europene „va reduce PIB-ul pe termen lung cu circa 4%” în timp ce efectul pandemiei îl va diminua cu „încă 2%”.
Totuși, printre atâtea așteptări negative, se întrezăresc și câteva elemente optimiste. De exemplu, analiștii economici britanici și-au revizuit în creștere prognozele cu privire la evoluția economică. Astfel, Marea Britanie ar urma să înregistreze anul acesta o creștere economică de 6,5% de la 4%, nivelul estimat anterior.
De asemenea, a fost revizuit în scădere estimarea sa privind impactul pe termen lung al pandemiei asupra Produsului Intern Brut (PIB) – la 2%, faţă de 3%.
„Cu timpul, vor deveni din ce în ce mai greu de distins efectele pandemiei de alţi factori, precum Brexit-ul”, avertizează experții economici din cadrul OBR (Office for budget responsibility).
Pe lângă aceste aspecte, există și o serie de alte temeri ale britanicilor, care deja au început să prindă contur. În contextul părăsirii blocului comunitar, tot mai multe firme se plâng de faptul că nu găsesc personal pe care să-l angajeze.
În Marea Britanie se conturează, astfel, o criză profundă de forță de muncă, ceea ce pune mare presiune pe lanțurile de aprovizionare și poate afecta, la rândul ei, bunul mers al economiei întregii țări.
Transportul este unul dintre domeniile care au cel mai mult de suferit, în acest moment, pe fondul penuriei de forță de muncă. Firmele britanice sunt în căutare de șoferi profesioniști, dar spun că locurile de muncă disponibile sunt mult mai numeroase față de numărul persoanelor dornice să le ocupe.