21 oct. 2021 | 13:50

Suntem campionii Europei la inflație: prețurile sunt pe val

ACTUALITATE
Suntem campionii Europei la inflație: prețurile sunt pe val

Eurostat a publicat, miercuri, noi date referitoare la evoluția ratei anuale a inflației din România. Din nefericire, cifrele nu arată deloc bine și indică faptul că prețurile sunt în plin avânt la noi în țară.

Conform analizei publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna septembrie până la 3,6%, de la 3,2% în luna august.

România, campioana inflației

Aceleași date indică faptul că ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia şi Lituania (ambele cu 6,4%), Polonia (5,6%), Ungaria (5,5%) şi România (5,2%). La noi, rata anuală a inflaţiei a urcat până la 5,2% în septembrie, de la 4% în august. Prin comparație, în luna septembrie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,1%.

Dacă realizăm o comparație cu luna anterioară (august 2021), constatăm că rata anuală a inflaţiei a scăzut într-o singură ţară și a rămas stabilă tot într-o singură țară. În celelalte 25, această rată a înresgistrat creșteri, ne arată Eurostat, semn că fenomenul inflaționist nu este izolat, ci are un caracter generalizat în regiune, care se confruntă și cu o criza energetică de proporții ce pune, la rândul ei, presiune pe prețuri și crește rata inflației.

De altfel, în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut până la 3,4% în luna septembrie, de la 3% în august.

La finele lunii august, FMI spunea că România a traversat cu bine anul 2020, având o scădere economică de numai 3,9%. Practic, acest rezultat se situa peste media uniunii europene care a avut o scădere economică de 6,2%.

“Prognocăm o creştere economică de 7% în 2021 care să fie susţinută de creşterea consumului privat şi acompaniată de o creştere tranzitorie a inflaţiei. Investiţiile publice vor fi susţinute de creştere fondurilor europene în special de noul program. Deficitul de cont curent este prognozat să se reducă moderat pe termen mediu odată ce consolidarea fiscal (reducere deficitului bugetar) îşi va produce efectele, iar decelerarea creşterii economice va îndrepta economia spre nivelul de potenţial optim”, spunea FMI.

Totuși, perspectivele ar putea fi înrăutățite, din cauza evoluției nefavorabile a epidemiei în România.