15 oct. 2021 | 16:50

Ce salarii vor primi românii în 2022: ce au de gând firmele să facă

ACTUALITATE
Ce salarii vor primi românii în 2022: ce au de gând firmele să facă

Anul 2022 va aduce numeroase modificări în privința grilelor de salariale în baza cărora vor fi plătiți angajații români, dar și schimbări ale costurilor pentru profesioniștii care trebuie să-și declare veniturile prin Declarația Unică. De asemenea, se va modifica plata pentru zilieri și costul suportat de firmele care angajează muncitori cu ziua. Nu în ultimul rând, toate salariile vor fi majorate, anunță managerii români.

Pentru început, trebuie să știm faptul că salariul minim va crește în România, de la 1 ianuarie 2022. Decizia a fost deja adoptată de Guvern, încă de la începutul acestei luni.

Conform noilor prevederi legale, salariul minim va ajunge la 2.550 de lei, iar un angajat va primi un salariu net de 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

„Astăzi (luni – n.r.), Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul lui 2022. (…) Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună. Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual şi de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni. (…) Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare creştere care s-a făcut în ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decât cea de anul trecut”, a spus ministrul Muncii.

Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, impactul va fi asupra a peste 1,97 milioane de salariați din țara noastră.

Această majorare vizează, evident, doar angajații încadrați în câmplul muncii cu venitul minim pe economie, însă managerii firmelor de la noi anticipează că vor crește salariile în întreaga economie.

Firmele vor să mărească salariile, din 2022

Firmele private din țara noastră estimează o creştere medie de 8,1% a salariilor de bază în 2022, după o majorare medie de 8,9% în acest an, notează studiul PayWell 2021, realizat de PwC România.

”Liderii de afaceri aveau aşteptări pesimiste în prima jumătate a anului trecut când estimau un impact mult mai sever al crizei asupra economiei globale. Pe măsură ce restricţiile care au limitat activitatea au fost ridicate, efectele negative s-au atenuat şi companiile au reuşit să acorde în 2021 majorări salariale peste nivelurile pe care le luau în calcul la începutul crizei sanitare. Deşi creşterile salariale de două cifre au revenit, din cauza inflaţiei, câştigurile reale sunt erodate”, spune Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Managerii se declară mai optimiști în privința evoluției financiare a României, însă rămân ponderați, pentru că încă persistă provocări ce pot afecta bunul mers al afacerilor, cum ar fi o evoluție nefavorabilă a pandemiei sau perpetuarea crizei energetice actuale, care pune mare presiune pe bugete.

”Pe termen mediu şi lung, noul model de creştere economică axat pe ecologie şi tehnologie va solicita competenţe adecvate, în special digitale, pentru a menţine competitivitatea angajaţilor pe piaţa muncii şi, implicit, performanţa companiilor. În aceste condiţii, reformele structurale în educaţie, asistenţă medicală sau infrastructură sunt mai necesare ca niciodată, pentru a reduce decalajul faţă de economiile dezvoltate”, adaugă Daniel Anghel, Partener, lider servicii fiscale şi juridice PwC România.

Și în 2021 au crescut salariile, deși ne aflăm în al doilea an de pandemie. Dintre sectoarele prezente în studiu, cea mai mare creştere medie a salariilor în 2021, de 13,66%, a fost înregistrată de industrie, urmată de sectorul farmaceutic cu 10,51%, retail cu 8,2% şi sectorul bancar cu 8,01%.

Conform aceleiași analize, tichetele de masă sunt cele mai importante beneficii din 2021, urmate de cafeaua şi răcoritoarele gratuite, zilele suplimentare de concediu, bonusurile acordate cu diferite ocazii şi abonamentele medicale.

”Beneficiile care erau populare şi înainte de pandemie au rămas în continuare apreciate, în special datorită fiscalităţii avantajoase, dar pachetele de beneficii au început să includă tot mai mult alte facilităţi, în special din categoria sănătăţii şi stării de bine a angajaţilor (”well-being)”, completează Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România şi coordonatoarea studiului Paywell.

“Presiunea asupra pachetelor de recompensare necesare atragerii şi retenţiei oamenilor este similară perioadei de dinaintea pandemiei şi capătă valenţe noi, în contextul în care flexibilitatea muncii a devenit un criteriu tot mai important în alegerea angajatorului”, mai notează studiul PwC.

Profesioniștii vor avea de suportat contribuții mai mari către stat

Din nefericire, există și o categorie de români căreia nu îi va merge la fel de bine în 2022. Este vorba despre profesioniștii care își declară veniturile și își plătesc contribuțiile la stat în baza Declarației Unice.

Afectați în mod direct de majorarea salariului minim pe țară vor fi persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime.

Conform unei analize economica.net, aceste persoane vor plăti „din buzunar” 10.710 lei pentru contribuţiile sociale în 2022, cu peste 1.000 de lei mai mult decât în 2021.

„Oamenii care estimează că în 2022 vor avea doar venituri extrasalariale pentru care există obligaţia să plătească “din buzunar” contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate vor avea de achitat, în total, 10.710 lei pentru contribuţiile datorate, cu 1.050 de lei mai mult decât în anul 2021.

Contribuţiile sociale plătite „din buzunar” de persoanele fizice pentru veniturile extrasalariale peste plafonul de 12 salarii mine, încasate în 2022, cresc cu peste 1.000 de lei ca urmare a majorării salariului minim brut la 2.550 de lei pe lună, începând cu 1 ianuarie 2022″, precizează sursa citată.

Oamenii vor trebui să declare veniturile prin intermediul Declarației Unice de anul viitor, dar, din fericire, vor avea la dispoziție un an pentru a-și achita contribuțiile majorate către stat.

Bani mai mulți pentru angajații cu ziua

Angajații cu ziua, așa-zișii „zilieri”, vor beneficia de pe urma majorării salariului minim brut pe țară, deoarece va crește și tariful minim în baza cărora trebuie să fie și ei remunerați de cei care îi angajează la munci ocazionale și de scurtă durată.

Din moment ce legislația în vigoare spune că zilierii au dreptul la o remunerație zilnică ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim pe economie, tariful minim pentru anul în curs de desfășurare este de 13,583 lei/oră. Din moment ce cuantumul salariului minim brut pe economie este majorat, tariful minim al zilierilor va ajunge, începând de anul viitor, la 15,239 lei/oră .