15 oct. 2021 | 11:51

Care e realitatea economică a României, după aproape doi ani de criză sanitară

ACTUALITATE
Care e realitatea economică a României, după aproape doi ani de criză sanitară

De aproape doi ani, trăim sub spectrul acestei crize sanitare al cărei final încă nu se întrezărește, din nefericire. Părerile asupra impactului economic al pandemiei sunt împărțite, însă, pentru a ne forma o viziune obiectivă și de ansamblu, cel mai indicat este să analizăm cifrele, nu impresiile.

Prin urmare, să aruncăm o privire pe cea mai recentă analiză realizată de experții Institutului Naţional de Statistică (INS) cu privire la evoluția industriei românești, după primele opt luni ale anului curent.

Cum arată cifrele, mai exact

Experții din cadrul INS arată că, industria din țara noastră a înregistrat un avans de 23,3% al cifrei de afaceri, după primele opt luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cel mai mult, în această evoluție au câtărit creşterea industriei prelucrătoare (+23,5%) şi a industriei extractive (+17,3%), mai precizează analiștii INS.

Referindu-ne la marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+29,8%), industria bunurilor intermediare (+29,1%), industria bunurilor de capital (+26,8%), industria bunurilor de uz curent (+11,4%) şi industria energetică (+9,6%).

Deși, per ansamblu, cele opt luni din an s-au încheiat, pare-se cu succes, cifra de afaceri din industrie în luna august 2021, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe total cu 6,9%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-7,3%). Industria extractivă a crescut cu 8,4%.

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-18,1%), industria bunurilor de uz curent (-3,9%), industria bunurilor intermediare (-1,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,9%). Industria energetică a crescut cu 5,6%.

Conform analizei INS, cifra de afaceri din industrie în luna august 2021, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, a crescut pe ansamblu cu 18,5%, datorită creşterii înregistrate în industria extractivă (+42,3%) şi în industria prelucrătoare (+17,9%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor intermediare (+33,9%), industria energetică (+24,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+19,9%), industria bunurilor de uz curent (+15,3%) şi industria bunurilor de capital (+2,9%).