Dronele ucigașe din filmele SF distopice tocmai au devenit reale: ce înseamnă asta pentru viitorul tehnologiei
Orice film SF distopic are nevoie de o scenă în care eroii noștri sunt urmăriți cu mare viteză de dronele care intenționează să-i omoare.
Deoarece este ficțiune, aceste drone pot trece cu ușurință printre obstacole, cum ar fi copaci și clădiri.
Nu a fost niciodată chiar așa în viața reală. Până acum.
Dronele, la fel de rapide ca-n filmele SF
Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au dezvoltat un nou tip de inteligență artificială care permite dronelor să atingă viteze mari, în timp ce zboară prin medii naturale imprevizibile.
Mașinile pot trece cu ușurință prin păduri sau pe terenuri muntoase, la viteze de până la 40 de kilometri la oră. Pot dronele să atingă aceeași viteză?
Pentru a realiza acest lucru, echipa universității a folosit un algoritm pentru a pilota o dronă printr-un mediu simulat, cu o mulțime de obstacole complexe. Au luat datele și le-au introdus într-o rețea neurală, care să prezică apoi o cale de zbor pe baza informațiilor de la senzorii dronei.
Apoi s-au mutat în medii din lumea reală, cum ar fi pădurile și clădirile ruinate, pentru a le testa și a antrena rețeaua neurală.
Este vorba despre reducerea latenței în reacția dronei la ceea ce îi spun senzorii săi.
„Simulând zgomotul realist al senzorilor, abordarea noastră realizează un transfer zero de la simulare la medii provocatoare din lumea reală care nu au fost niciodată experimentate în timpul antrenamentului: păduri dense, teren acoperit de zăpadă, trenuri deraiate și clădiri prăbușite”, a scris echipa în lucrarea de studiu.
Echipa spune că munca lor demonstrează că politicile end-to-end instruite în simulare permit zborul autonom de mare viteză prin medii dificile, depășind tehnicile tradiționale de evitare a obstacolelor.
Evident că nu putem să nu ne întrebăm dacă, odată dezvoltată această tehnologie, dronele nu vor fi folosite cumva în scopuri mai puțin favorabile.