Economiștii dau cărțile pe față: ce se va întâmpla cu banii noștri, în plină criză sanitară
De aproape doi ani, trăim sub spectrul acestei pandemii care pare că e departe de a se sfârși. În condițiile în care se pune o presiune tot mai mare pe bugetele familiilor, din cauza facturilor crescute, iar statele lumii se confruntă cu datorii și deficite tot mai mari, ne întrebăm: încotro ne îndreptăm? Vine criza peste noi? Ce se va întâmpla, în perioada următoare, cu banii noștri?
Ei bine, analiștii din cadrul Băncii Mondiale au realizat noi prognoze economice, ceva mai optimiste. Se pare că, momentan, nu trebuie să luăm în calcul apariția unei crize economice, așa cum s-a întâmplat în 2008.
Ce se va întâmpla cu banii noștri
Banca Mondială ne liniștește și spune că economia României ar urma să înregistreze în acest an un avans de 7,3%, după o contracţie de 3,9% în 2020.
Pentru anul 2022, Banca Mondială preconizează o creștere economică ceva mai modestă în comparație cu anul curent. Vorbim despre o estimare care se ridică la valoarea de 4,8%.
Prognozele economice actuale sunt îmbunătățite față de cele transmise în raportul anterior, din prima lună a lui 2021. Atunci, analiștii din cadrul Băncii Mondiale se așteptau ca economia României să se contracte cu 5% în 2020 și să evolueze până la 3,5% în 2021 şi de 4,1% în 2022.
De asemenea, în luna iunie, Banca Mondială estima că România va înregistra în acest an un avans al PIB de 6%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimarea din ianuarie. Pentru anul 2022, analiștii se așteptau ca România să înregistreze o creştere de 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale peste estimările anterioare.
Analiștii economici ai Băncii Mondiale și-au îmbunătățit perspectivele cu privire la țara noastră, semn că impactul crizei sanitare globale nu va produce atât de multe daune economice României, în pofida faptului că presupune provocări uriașe pentru bugetul de stat, dar și pentru mediul privat.
Impactul redus al pandemiei se datorează, în primul rând, răspunsului rapid la criză venit dinspre sectorul guvernamental. Autoritățile de la București au lansat măsuri de sprijin fără precedent pentru mediul privat, menținând afacerile pe linia de plutire și ajutând persoanele vulnerabile să resimtă cât mai puțin unda de șoc a crizei. Și, totuși, criza a fost resimțită, la fel ca în toate statele lumii, pentru că, în realitate, nimeni nu era cu adevărat pregătit pentru o situație globală atât de gravă și care să se desfășoare pe o perioadă atât de îndelungată.