Milioane de telefoane cu Android, infectate: cum știi dacă te numeri printre cei zece milioane de utilizatori afectate
Telefoanele cu Android sunt din nou în lumina reflectoarelor, după ce a fost descoperită o infecție malware care a afectat deja nu mai puțin de 10 milioane de smartphone-uri. Numele virusului este Grifthorse.
Un număr record de smartphone-uri cu Android se află într-o situație foarte dificilă, iar cei mai mulți utilizatori nici nu-și dau seama că datele lor sensibile sunt vulnerabile, peste noapte. Grifthorse ilustrează din nou cât este de facil pentru hackeri să compromită terminalele ce rulează sistemului de operare al Google. Nu ajută nici faptul că cele mai multe dintre aparate din piață sunt private de actualizări de securitate.
Telefonul tău cu Android, în pericol
De această dată, compania de securitate Zimperium a descoperit un malware ce pare cât se poate de periculos și l-a intitulat Grifthorse. Conform experților în securitate cibernetică, peste 10 milioane de telefoane cu Android au fost deja infectate, iar multe dintre acestea se află și în România.
Noua infecție se pare că a fost descoperită în faza incipientă în noiembrie 2020, în urmă cu aproximativ un an. Între timp, s-a propagat pe aparate prin intermediul unor aplicații infectate pe care utilizatorii le-au instalat atât din magazine terțe de aplicații, cât și din Google Play Store. Din păcate, nici măcar cei care obișnuiesc să-și descarce aplicațiile de mobil doar de la gigantul din Mountain View nu sunt lipsiți de vreun pericol.
Ca referință, utilizatorii care ajung să fie infectați se trezesc pe ecranele telefoanelor, fără niciun fel de intervenție din partea lor, cu o serie stufoasă de notificări agresive, ”oferte” de nerefuzat și promisiuni ale unor premii la concursuri la care nu au participat.
Cei care fac greșeală să acceseze mesajele sau notificările, ajung pe un site care, în aparență, le cere datele de contact (inclusiv numărul de telefon) pentru a primi câștigurile. În realitate, sunt înscriși la servicii de SMS premium, unde ajung să plătească până la 30 de euro pe lună. Conform experților, până acum, Grifthorse s-a reflectat în câștiguri între 1,2 și 3,5 milioane de euro pe lună pentru hackerii din spate.