Încă o veste proastă pentru facturile românilor: cu prețurile record, trecem toți pe lemne
Începe să fie din ce în ce mai complicat să-ți permiți să trăiești decent în România. În timp ce guvernul anunță mărirea salariului minim cu 10%, prețul gazului se dublează, se triplează, nici nu mai poți să-i ții evidența.
Ca să înțelegi prețul gazului, trebuie să-ți însușești o noțiune simplă. Gazele naturale se tranzacționează pe Bursa Română de Mârfuri în avans. Adică, azi știi cât valorează gazul pe care îl vei consuma în noiembrie, chiar și în primul trimestru din 2022. Motivul are legătură cu faptul că s-a vândut deja. Este ca și cum îți comanzi ceva de pe internet din China, îl plătești, dar îți ajunge la poștă peste trei luni. Așa e și cu gazul.
Prețul la gaz, lovitura de iarnă pentru români
Prețul gazelor pentru această iarnă a sărit în această săptămână de prețul de 400 lei/MWh, în cadrul Bursei Române de Mărfuri – BRM. Mai grav este însă că estimările sunt semnificativ mai sumbre decât atât, iar experții sunt de părere că va depăși nivelul astronomic de 550 lei/MWh – de 8 ori mai mare față de aceeași perioadă din 2020.
Nivelul de imprevizibilitate al situației care ne așteaptă la iarnă este amplificat și de faptul că fluctuațiile de preț sunt semnificative de la o zi la alta. Azi se vinde cu 403.65 lei/MWh, iar ieri se vinde cu 421,99 lei/MWh. În același ritm, mâine poate ajunge la 450. Trendul este însă clar și, dintr-un punct de vedere, previzibil.
Există o panică printre furnizori cauzată de deficitul de gaze naturale care se prefigurează la ora actuală în mai multe colțuri ale lumii pentru iarna următoare. Pe marginea acestui subiect a emis un avertisment și președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță. Partea cea mai importantă a avertismentului oficial este însă că, în lunile friguroase de iarnă, există un risc semnificativ de probleme mari cu furnizarea gazelor către consumatorii casnici.
”Deficitul de gaze cu care ne vom confrunta în această iarnă va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situație care a adus România dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria, printr-un punct de import mult prea mic față de necesitățile de import ale României în zilele de iarnă grea. Conform datelor de pe site-ul Transgaz, singurul punct de import unde există o rezervare de capacitate importantă pentru iarna 2021/2022, respectiv unde există contracte de achiziție gaze pentru România este la Csanadpalota.
Asta face ca la iarnă să existe posibilitatea să avem probleme reale în asigurarea cu gaze a consumatorilor. Acest aspect se vede foarte bine pe platforma BRM, unde orice rezervare de capacitate pe termen scurt în SNT aduce corecții ale prețului și imediat cum ajunge la sfârșit contractul de livrare, și apare din nou deficitul pentru următoarea perioadă, prețul crește și crește în ecarturi tot mai mari cu cât ne apropiem mai mult de sezonul rece”, afirmă Chisăliță.