24 sept. 2021 | 15:50

Cum e să trăiești în Hong Kong: chinezii se bat pe apartamente minuscule, cât două paturi matrimoniale

ACTUALITATE
Cum e să trăiești în Hong Kong: chinezii se bat pe apartamente minuscule, cât două paturi matrimoniale

Viața în Hong Kong nu este simplă. Deși China este a doua cea mai mare putere economică după Statele Unite ale Americii, din cauza populației mult prea numeroase, piața imobiliară traversează o criză. Astfel, apartamentele nou construite au dimensiuni ridicol de mici, chiar și de 8 metri pătrați.

Potrivit unui document guvernamental, principalul dezvoltator al orașului Sun Hung Kai Properties construiește astfel de apartamente mici în zona Sai Kung din Noile Teritorii.

Apartamentele chinezilor au chiar și 8 metri pătrați

Acest dezvoltator are un portofoliu de 5.400 de unități. Dintre acestea, majoritatea măsoară doar 26,3 mp, în timp ce unele sunt chiar mai mici, cu 8,2 mp.

Prin urmare, într-un astfel de apartament, încap cel mult două paturi matrimoniale.

Chiar dacă sună incredibil, pe piață există o cerere uriașă pentru astfel de locuințe. Apartamentele aici sunt extrem de scumpe, iar majoritatea chinezilor își permit cel mult un apartament minuscul. Totuși, chiar și acesta e mai bun decât nimic, spun asiaticii care locuiesc în astfel de nano apartamente.

Un total de 8.550 nano apartamente puse în vânzare între 2010 și 2019 au fost examinate printr-un raport al Liber Research Community publicat în ianuarie. Dintre acestea, 85% nu aveau un dormitor separat, iar 70% nu aveau fereastră în baie. Aproape toate apartamentele aveau o bucătărie deschisă. Practic, proprietarul avea aragazul în imediata apropiere a patului.

Nici în țara noastră nu e simplă achiziționarea unui apartament, arată studiile. Prețurile apartamentelor noi vândute pe piața din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de anul anterior, ajungând la o medie de 1.322 de euro/mp, potrivit unui studiu Delloite.

„În ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în 2020, în cele mai multe cazuri, piața rezidențială a înregistrat creșteri de prețuri. Această evoluție s-a datorat faptului că cele mai multe țări au raportat o cerere fără precedent pentru locuințe noi la scurt timp după ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei, precum și, cel mai probabil, din cauza creșterii costurilor de construcție și accesibilității finanțării. Pentru a doua jumătate a anului 2021, majoritatea participanților la studiu (73%) estimează că prețurile vor continua să crească, într-un climat general inflaționist”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.