24 sept. 2021 | 10:35

Țepele de pe OLX care te lasă fără bani în cont: câți români au fost fraudați, deja

ACTUALITATE
Țepele de pe OLX care te lasă fără bani în cont: câți români au fost fraudați, deja

Românii sunt fraudați pe OLX și pot rămâne fără bani în cont. Sumele sunt cuprinse între trei sute și trei mii de lei, bani care au dispărut de pe cardurile bancare.

În general, persoanele care au un anunț de vânzare, de la o anvelopă la un aspirator sau chiar o mașină, sunt contactate de un potențial cumpărător. În general, este preferată aplicația WhatsApp pentru purtarea negocierilor.

„Cumpărătorii” se prefac interesați de produsul vândut și solicită să facă plata banilor prin transfer, prin orice mod, iar cumpărătorul să trimită mai apoi produsul.

OLX și Autovit, raiul celor care fraudează pe internet

Spre exemplu, de la începutul anului și până în prezent, peste 50 de botoșăneni au fost păcăliți prin această metodă.

Polițiștii criminaliști caută autorii. Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au demarat cercetări în aceste dosare penale privind infracțiunile de înșelăciune și acces ilegal la un sistem informatic, comise prin metoda ”phishing”.

„Atragem atenția persoanelor care au postat anunțuri cu diferite produse, pe care le oferă spre vânzare pe site-urile de profil, să nu ofere potențialilor cumpărători datele înscrise pe card pentru a primi contravalaorea produsului, ci doar numărul unic de identificare al contului, respectiv codul IBAN”, a declarat agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.

Polițiștii întâmpină probleme la acest moment în identificarea autorilor care, în cazul de față, se bănuiește că ar fi ucraineni.

„Încercăm să facem tot posibilul pentru identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere, însă activitatea este îngreunată în momentul în care trebuie să colaborăm și să comunicăm cu autoritățile străine, pentru că autorii provin din alte state care nu aparțin Uniunii Europene”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.

Ce să faci, ca să nu ajungi în situația asta

Analizează cu atenție orice link primit prin rețelele de socializare (Whatsapp, Facebook) și nu îți introduce datele cardului pe astfel de site-uri. De asemenea, ține minte: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare.

Mai mult, păstrează conversația doar pe chat-ul OLX și nu discuta pe alte canale de comunicare, precum WhatsApp.

Și, desigur, uită-te după greșeli de ortografie. Mesajele frauduloase pot include greșeli sau exprimări incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formulă de adresare generică, fără a fi personalizate cu numele sau prenumele tău.