21 sept. 2021 | 15:59

Lovitură dură pentru Transelectrica: acum s-a aflat situația reală a profitului companiei

ACTUALITATE
Lovitură dură pentru Transelectrica: acum s-a aflat situația reală a profitului companiei

Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei, vine cu vești proaste în privința raportului financiar al companiei. Analiștii estimează că profitul înregistrat de operator va fi la jumătatea nivelului estimat anterior.

Concret, Transelectrica se așteaptă să încheie anul 2021 cu un câştig net de 36,1 milioane de lei. Prin comparație, conform estimărilor anterioare, compania se aștepta la un profit de 70 milioane de lei.

Vorbim, deci, despre o înjumătățire a câștigului, de la precedenta estimare până în prezent.

Mai mult decât atât, estimarea profitului brut a fost și ea redusă semnificativ, la 40,7 milioane de lei, de la 80,9 milioane de lei, totul din cauza condițiilor actuale de pe piața de energie, dar și a prețurilor tot mai mari.

Ce se întâmplă, de fapt, cu banii Transelectrica

Per total, compania se așteaptă la venituri totale de 3,206 miliarde de lei, în creştere cu 34% faţă de estimarea iniţială, iar cheltuielile se vor ridica la 3,165 miliarde de lei, mai mari cu 37%, se arată în convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) programată pentru 21 octombrie.

„Necesitatea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2021 este justificată de modificările cadrului de reglementare cu privire la regulile de decontare pe piaţa de echilibrare (…) şi de situaţia actuală a pieţei angro de energie electrică, evoluţia şi tendinţa continuă de creştere a preţurilor de achiziţie a energiei electrice necesare consumului propriu tehnologic”, se arată în documentul menţionat.

Conform ministrului Energiei, Virgil Popescu, s-a ajuns valoarea de 18 bani pentru discount pornind de la prețul minim pe kilowatt de 64 de bani, dar și de prețul mediu de 82 de bani.

„Această diferență de 18 bani pe kwh va fi subvenționată în totalitate de stat”, a precizat el.

La nivelul întregii țări, consumul final de energie electrică pentru primele șapte luni din 2021 a fost de 32.458 milioane kWh.

„Consumul final de energie electrică în această perioadă, a fost de 32.458,7 milioane kWh, cu 7% mai mare față e perioada corespunzătoare a anului 2020; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 3,1%, iar consumul populației a crescut cu 8,4%. Exportul de energie electrică a fost de 4.413,8 milioane kWh în creștere cu 1.519 milioane kWh”, arată datele INS.