15 sept. 2021 | 16:15

România este un producător important de miere: cum am ajuns să consumăm miere contrafăcută

ACTUALITATE
România este un producător important de miere: cum am ajuns să consumăm miere contrafăcută

România se numără printre cei mai importanță producători de miere din Europa. Mierea românească este de foarte bună calitate.

România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere. Asta înseamnă,  că aproape 30 – 35% din consumul intern este din afară. Asta în condițiile în care, producția românească este printre cele mai importante din Europa, iar calitatea mierii este foarte bună. Albina a devenit „o specie dependentă mai mult de factorul politic decât de natură” spune președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.

”Este un paradox că România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică aproape 30 -35% din consumul intern, cred că în toate țările europene mișcarea mierii este controlată de către agenții economici care sunt implicați în această activitate.

Important este și cât se consumă. Dacă noi astăzi încă nu am ajuns la 800 – 900 grame de miere anual, în țările Uniunii Europene, în Elveția, se consumă peste două kilograme și chiar mai mult. Cred că acesta este indicatorul cel mai important: consumul de miere pe cap de locuitor. Europa este și cel mai mare importator și cel mai mare consumator de miere și importă aproape jumătate din consum”, a declarat Ioan Fetea, prezent la Târgul Național al Mierii.

Câtă miere produce România?

Din păcate, România exportă mai multă miere vrac, iar în țară intră multă miere contrafăcută. România producea, în medie, 22.000 de tone de miere anual. Cu această cantitate s-a clasat pe locul patru în Europa.

”Suntem recunoscători ministrului Agriculturii pentru că s-a zbătut să obțină un sprijin financiar, undeva la 5 euro pe familia de albine, bani pe care noi i-am consumat pe hrană, tratamente și acum recuperăm o parte, pentru că ei asigură poate nici 10% din totalul cheltuielilor anuale. Această specie a devenit dependentă mai mult de factorul politic decât de natură, natura ne oferă cât poate și atunci vine și statul și ne mai sprijină, deși albina și apicultorul nu stau cu mâna întinsă spre Guvern.

Sectorul a trăit, a supraviețuit, s-a dezvoltat foarte frumos în România fără sprijin de la stat, chiar dacă pe parcursul timpului, în fiecare epocă, chiar și în cea comunistă, a fost un sprijin financiar, fie că ne-au asigurat transport, ne dădeau zahăr gratuit, medicamente. Poate și de aceea s-a dezvoltat acest sector”, a comentat președintele ACA.

La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori. Dintre aceștia, peste 60% sunt membrii ACA și au un efectiv de 900.000 familii de albine. Potrivit datelor statistice, românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.