Încă un record negativ înregistrat la energia electrică din România
Veștile rele nu mai contenesc pentru piața energiei electrice de la noi din țară. Se pare că avem cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie.
Datele oficiale furnizate de operatorul pieței de energie de la București, OPCOM, arată că prețul mediu al pieței spot de energie electrică de la București (piața pentru ziua următoare – PZU) pentru ziua de livrare 15 sepembrie este de 831 de lei/MWh. Acest nivel marchează un record istoric pe piață.
Este doborât, astfel, nivelul record anterior, înregistrat în luna august. La începutul ultimei luni de vară, prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată în data de 2 august cu livrare 3 august a fost de 672 de lei/MW.
Urmează scumpiri în lanț
Din nefericire pentru consumatorii români, iarna care urmează va fi una dificilă din punct de vedere financiar. Facturile la energia electrică riscă să se majoreze semnificativ, ceea ce ar reprezenta o povară pentru bugetele familiilor.
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, susține că plafonarea prețurilor e singura soluție care ne poate salva, altfel, riscăm să băgăm adânc mâna în portfofele, în sezonul rece care e la doar un pas distanță de noi.
„Preţurile la energie trebuie plafonate, cel puţin pentru o perioadă de timp, până trece iarna, cel puţin 6 luni de zile, e una din soluţii. Plafonarea preţurilor, şi pentru clienţii casnici şi pentru industriali.
Sau Guvernul să ia alte măsuri care să nu ducă la aceste scumpiri: scăderea TVA, supra-impozitarea profiturilor companiilor din energie, deşi acestea nu vor avea impact, preţurile tot vor creşte pentru populaţie.
Plafonezi preţurile, asta e singura soluţie să trecem (iarna, n.r.) şi din primăvară (Guvernul, n.r.) să reuşească să regândească lucrurile”, a afirmat Florin Jianu, la finalul unei conferinţe de presă.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că aprecierea cotaţiilor pentru energie electrică sau gaze natural pe bursele internaţionale va afecta consumatorul casnic sau non-casnic din România, însă doar parţial, în funcţie de contractele pe care aceştia le-au încheiat cu furnizorii, dar şi de contractele pe care furnizorii la rândul lor le au încheiate.