Prețurile apartamentelor din România, într-o situație ciudată: unde refuză să mai crească
Piața de imobiliare din România continuă să fie un unicorn. Niciodată nu le-a mers mai prost românilor, toate prețurile sunt în creștere, leul se devalorizează în raport cu euro, dar românii se înghesuie să-și cumpere apartamente la suprapreț.
După trei luni în care prețurile la locuințe s-au menținut în mare parte stabile pe teritoriul României, piața de imobiliare înregistrează din nou o creștere. În ultima lună de vară a acestui an s-au văzut scumpiri în mai toate orașele importante ale țării.
Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în România
La nivel mediu, pe întreaga suprafață a țării, prețurile la locuințe au crescut cu 2 procente în luna august față de iulie. Astfel, un metru pătrat util a crescut de la 1478 de euro până la 1508 euro. Conform datelor analizate de imobiliare.ro, cinci dintre marile orașe au înregistrat evoluții pozitive la acest capitol. Cel mai mare avans s-a văzut, din nou, în București. Cel mai mic s-a înregistrat în Timișoara. O excepție ciudată de la acest trend ascendent s-a putut vedea în Cluj Napoca. Acolo, pe fondul unei scăderi pe segmentul rezidențial nou, pretențiile proprietarilor s-au diminuat.
Ca referință, pe parcursul lunii august, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare în Capitală s-au majorat, per ansamblu, cu 2%. De la o medie de 1.538 de euro pe metru pătrat util s-a ajuns până la 1.569 de euro. Așteptările proprietarilor au fost mai ridicate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat, însă, cu 0,9%, de la 1.476 de euro pe metru pătrat, până la 1.489 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au înregistrat un plus de 2,9%, de la 1.576 la 1.621 de euro pe metru pătrat.
În Brașov, creșterea a fost de aproximativ 0,9%, de la 1429 la 1442 de euro pentru metru pătrat util. În mod suspect, creșterea s-a văzut doar la apartamentele din blocurile vechi, 1,4%, în timp ce în blocurile noi, s-au ieftinit cu 0,3%, până la 1546 de euro.
În Cluj Napoca, prețurile au scăzut cu 0,3% , dar tot se află la un nivel absurd comparativ cu restul României, 1973 de euro pe metru pătrat util. În Constanța, discutăm de o mărire de 0,3% până la 1347 de euro pe metru pătrat util. În Iași, prețurile sunt cele mai mici, doar 1131 de euro pe metru pătrat, după o creștere de 1,1%. În Timișoara, prețul mediu a crescut cu 0,4% în august, atingând pragul de 1349 de euro.