01 sept. 2021 | 13:55

Ne ard la facturi, dar și ei sunt taxați: furnizorii de energie, în vizorul autorităților

ACTUALITATE
Ne ard la facturi, dar și ei sunt taxați: furnizorii de energie, în vizorul autorităților

Autoritățile de stat responsabile în domeniul energiei electrice au decis să se implice activ pe piață și să sancționeze dur furnizorii și distribuitorii de energie care nu respectă legea.

Guvernul urmează să adopte o Ordonanță de Urgență care va viza sancționarea aspră a furnizorilor și distribuitorilor care înregistrează abateri repetate.

Sancțiuni dure pentru buzunarul furnizorilor

Potrivit noii legislații, furnizorii și distribuitorii de energie electrică vor fi sancționați la cifra de afaceri, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Am discutat înainte la minister, am prezentat prim ministrului, şi ANRE a fost de acord, ca, prin Ordonanţa de transpunere a Directivei 944 pe care o avem în lucru şi o să venim cu ea în Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă, să modificăm, iar abaterile repetate ale distribuitorilor, ale furnizorilor care încarcă facturile, pun preţuri estimate (…) toate aceste lucruri mărunte care deranjează clienţii, deranjează românii, să le sancţionăm la nivelul cifrei de afaceri. (…)

Ne-a prezentat ANRE structura amenzilor care au fost date – o amendă de 10.000 de lei pe care o ia un furnizor o plăteşte imediat şi se face că nici nu a văzut şi lucrurile se întâmplă în continuare. Vrem să stopăm aceste lucruri prin coercitiv, prin modificarea legislaţiei, în aşa fel încât să ştie că, dacă fac un lucru de genul acesta în mod repetat, evident nu vorbim de abuzuri din partea autorităţilor statului, vor trebui să plătească la nivelul cifrei de afaceri”, a explicat Virgil Popescu la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu premierul Florin Cîţu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.

Între timp, pe piața de energie din România este haos. Numeroși români se plâng de faptul că plătesc facturi inexplicabil de mari la energia electrică. Mai mult decât atât, unii dintre ei susțin că li s-au majorat tarifele, deși încheiaseră constracte cu preț fix.

Pentru toate aceste situații, ANRE are o recomandare fermă.

„În cazul în care contractul are clauză în sensul căreia să poată modifică prețul, înseamnă că oferta nu a fost corelată cu contractul și, din punctul meu de vedere, nu este o abordare corectă din partea furnizorilor, să nu spun cuvinte mai grave cu a fi oferta înșelătoare. Un preț fix este preț fix pe întreagă perioada a contractului”, explică Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.