26 aug. 2021 | 11:35

Ce fenomen îngrijorător a produs încălzirea globală: este letal și ireversibil

ACTUALITATE
Ce fenomen îngrijorător a produs încălzirea globală: este letal și ireversibil

Încălzirea globală este de neoprit și face din ce în ce mai multe victime. Inundațiile reprezintă o consecință gravă a schimbărilor climatice.

Schimbările climatice au mărit cu cel puțin 20% probabilitatea producerii unor inundații mortale în Europa Occidentală, de tipul celor care au avut loc în iulie în Germania și Belgia, potrivit unui studiu publicat de consorțiul științific World Weather Attribution (WWA), transmite Profit.ro.

Volumul ploilor a fost amplificat, la rândul său, de schimbările climatice. O zi cu ploaie poate fi acum cu 19% mai intensă în regiune, decât ar fi fost dacă temperaturile la nivel global nu ar fi crescut cu 1,2 grade Celsius peste temperaturile preindustriale, potrivit cercetării.

Încălzirea globală produce inundații devastatoare

„Cu siguranță vom vedea mai multe de acest fel într-un climat încălzit”, a declarat co-liderul grupului, Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Universitatea din Oxford, potrivit aceleiași surse.

Vremea extremă este mortală, conform lui Otto. Având în vedere că evenimentele meteorologice extreme au dominat știrile din ultimii ani, oamenii de știință au fost supuși unei presiuni crescânde pentru a determina exact în ce măsură sunt de vină schimbările climatice.

Numai în ultimul an, cercetătorii au descoperit că seceta din SUA, un val de căldură mortal din Canada și incendiile sălbatice din Arctica Siberiană au fost agravate de o atmosferă care se încălzește. Precipitațiile produse în Europa 12-15 iulie au declanșat inundații care au măturat case și linii electrice și au provocat moartea a peste două sute de oameni, mai ales în Germania.

Mai mult, zeci de oameni au murit în Belgia și mii de oameni au fost, de asemenea, forțați să-și părăsească casele în Olanda. Deși inundațiile au fost fără precedent, cei 39 de oameni de știință ai WWA au descoperit că tiparele locale de precipitații variază foarte mult. Așa că și-au efectuat analiza într-o zonă mai largă care acoperă părți din Franța, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg și Elveția.

Ei au folosit înregistrări meteo locale și simulări pe computer, pentru a compara evenimentul de inundații din iulie cu ceea ce s-ar fi putut aștepta într-o lume neafectată de schimbările climatice. Deoarece aerul mai cald reține mai multă umiditate, ploile de vară din această regiune sunt acum cu 3-19% mai abundente decât fără încălzirea globală, au descoperit oamenii de știință. Și evenimentul în sine a fost de 1,2 până la 9 ori – sau de la 20% la 800% – mai probabil să se producă.