11 aug. 2021 | 16:15

Gigant tech, victima unui atac ransomware: pe cine au mai îngenuncheat hackerii

ACTUALITATE
Gigant tech, victima unui atac ransomware: pe cine au mai îngenuncheat hackerii

Gigabyte este cea mai recentă victimă a atacurilor ransomware, care, se pare că sunt tot mai dese și afectează tot mai multe companii.

Pe lângă Gigabyte au mai fost atacați Acer și Apple, care sunt de asemenea mărci foarte cunoscute.

Bleeping Computer și United Daily News relatează că Gigabyte din Taiwan a suferit un atac ransomware între 3 august și 4 august.

Compania a confirmat că a închis infrastructura IT IT și că o mână de servere au fost afectate. Cu toate astea există suspiciunea că atacul ar fi putut fi mai grav.

Gigabyte a spus că va contacta forțele de ordine, dar nu au declarat încă dacă vor plăti și răscumpărarea.

Bleeping Computer raportează că banda de extorcare RansomEXX  susțin că s-au furat 112 GB de date interne sensibile și informații dintr-un depozit de coduri. Aceasta include informații despre cipurile Intel și AMD, precum și un document de depanare.

Atacul a afectat pagina de asistență a Gigabyte și părți din pagina taiwaneză.

Ce sunt virușii ransomware ?

Virușii de tip ransomware prin care infractorii cibernetici corup datele de pe calculatoarele utilizatorilor reprezintă o amenințare atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii.

Spre deosebire de malware, viruşii ransomware nu fură date din computer. Aceştia blochează datele prin criptarea fișierelor și solicită răscumpărarea lor.

Chiar dacă conceptul de ransomware există de mai mult de 20 de ani, viruşii de acest tip s-au răspândit începând cu anul 2012 odată cu unele progrese tehnologice cheie care le-au permis să se dezvolte.

RansomEXX a început în 2018 sub numele Defray, dar a fost redenumit în 2020 și a vizat organizații din ce în ce mai înalte. Printre acestea se numără guvernul brazilian, Departamentul Transporturilor din Texas și telecomunicațiile conduse de stat din Ecuador.

Nu e surprinzător faptul că aceștia atacă companii și organizații foarte mari și cunoscute. Ei fură exact genul de informație care ar putea fi plătită cel mai bine și a cărei absență ar fi fatală pe termen lung.

Îngrijorător este că, pe lângă furtul în sine, s-ar putea divulga secrete comerciale foarte importante pentru deținători.