10 aug. 2021 | 13:50

Vom vedea cu ochii noștri sfârșitul lumii? Urmează dezastre climatice fără precedent

ACTUALITATE
Vom vedea cu ochii noștri sfârșitul lumii? Urmează dezastre climatice fără precedent

Încălzirea globală nu e doar o temă pompoasă care sună bine în discursurile politicienilor. Reprezintă o urgență climatică și ar trebui tratată de toate guvernele și toți cetățenii cu responsabilitate, deoarece ne aflăm într-un mare pericol.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează întreaga omenire cu privire la pericolele climatice ce se pot abate asupra noastră în viitorul apropiat.

”Acest raport ar trebui să provoace fiori oricui îl va citi (…). Ne arată unde suntem acum şi încotro ne îndreptăm din punctul de vedere al încălzirii globale: într-o groapă ”pe care continuăm să o săpăm”, a comentat climatologul Dave Reay.

ONU nu ne menajează și susține că vom trăi clipe de coșmar. Dezastre fără precendent ar putea să ne lovească, din cauza încălzirii globale și a iresponsabilității noastre în relația cu mediul înconjurător, cred experții.

”Raportul trebuie să sune alarma pentru cărbune şi energiile fosile înainte ca acestea să ne distrugă planeta”, a pledat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, acuzând aceste forme energetice alături de defrişări de ”sufocarea planetei”.

Realitatea s-ar putea dovedi mai dureroasă decât estimările inițiale

Potrivit ONU, încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările.

Raportul întocmit de experți, primul după șapte ani, trece în revistă o serie de scenarii privind emisiile de gaze cu efect de seră, ce s-ar putea materializa pe Pământ, în viitor.

Experții conturează posibile evenimente viitoare, încadrându-le în scenarii optimiste și pesimiste, de la cel mai fericit caz, la cel mai dramatic pentru specia umană și nu numai.

În orice caz, în toate situaţiile, spun experții ONU, vom atinge pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca industrială în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimarea anterioară a IPCC din 2018.

Următorul moment nefericit va fi până în 2050. Atunci, creşterea va depăşi acest prag – unul dintre limitele-cheie stabilit prin Acordul de la Paris -, chiar dacă umanitatea va reuşi să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

ONU avertizează asupra faptului că evenimentele dramatice pe care omenirea le traversează acum, precum incendiile de vedetație din Grecia și Turcia, sunt doar prima salvă din ceea ce am putea trăi, dacă evenimentele climatice se vor înrăutăți.

”Dacă vi se pare că situaţia este acum gravă, amintiţi-vă că ceea ce vedem nu este decât prima salvă”, a comentat Kristina Dahl, din cadrul Union for Concerned Scientists.

Raportul vine cu mai puţin de trei luni înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow.

Există soluții și sunt la îndemână spun experții. E vital să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. Asta înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să ne schimbăm abordarea față de mediu, să fim mai responsabili, mai atenți.

”Pentru stabilizarea climei va fi nevoie de o reducere puternică, rapidă şi durabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră, în scopul ajungerii la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, a insistat Panmao Zhai, copreşedintele grupului de experţi care au elaborat o primă parte a raportului.