05 aug. 2021 | 15:15

Merită să-ți ții banii la ciorap: dobânzile de la bănci, aproape inexistente

ACTUALITATE
Merită să-ți ții banii la ciorap: dobânzile de la bănci, aproape inexistente

Evoluția dobânzilor în această perioadă îți arată că nu e un moment foarte bun să-ți deschizi un depozit la o bancă.

Rata medie la dobândă la depozitele la termen e în jurul a 1%, adică cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 4 ani. În tot acest timp, inflația a urcat și se așteaptă să sară de 4% până la sfârșitul anului. În aceste condiții, poate părea o idee proastă să-ți ții banii în bancă și poate ar trebui căutate alte instrumente de investiții.

Au scăzut, în această perioadă, și dobânzile la credite – se înregistrează cel mai scăzut nivel de după toamna anului 2017, indică date analizate de Profit.ro. Practic, economiștii remarcă faptul că dobânzile merg în direcția inversă decât cea a inflației și a așteptatei întăriri a politicii monetare din partea Băncii Naționale a României.

Spre deosebire de Banca Centrală din România, celelalte instituții din regiune au venit cu câteva schimbări.

Dobânzile de la bănci, extrem de mici

Rata medie de dobândă pentru depozitele la termen a coborât cu 8 puncte de bază în iunie față de mai,  la 1%, cel mai redus nivel de după septembrie 2018. Față de finele anului 2020, rata este mai mică cu jumătate de punct procentual, în timp ce scăderea față de jumătatea anului trecut este de circa 0,9 puncte.

Înjumătățirea dobânzii cheie de la începutul pandemiei la 1,25% s-a văzut aproape integral în reducerea ratelor cu care sunt remunerate economisirile.

Este direcția insuflată de politica monetară a BNR. Instituția a coborât dobânda-cheie, tocmai pentru a forța revenirea economică. Practic, a încercat să inunde piața cu bani ieftini. Pe cale de consecință, dobânda medie la creditele noi a căzut cu 15 puncte de bază față de mai la 5,59%, dar este cu 17 puncte de bază față de finele lui 2020.

Rata nu ia însă în considerare toate costurile creditelor, cum ar fi cele cu comisioanele. Astfel, dobânda anuală efectivă, care include cele mai multe speze legate de credite, a scăzut cu 6 puncte de bază față de mai la 9,32% pentru creditele de consum și cu 57 de puncte de la finele anului trecut.

În tot acest timp, inflația galopează: a ajuns la 3,9% în iunie, de la 3,8% în mai, peste așteptările analiștilor, și se menține în afara țintei băncii centrale.

Dobânda BNR rămâne cea mai mare din regiune, dar începe să fie prinsă din urmă. Banca centrală a Ungariei a majorat pentru a doua oară în două luni dobânda cheie, în timp ce Cehia a crescut și ea rata de politică monetară, tocmai pentru a combate inflația.  O mișcare similară este așteptată și pentru Polonia până la finele anului.

Unde-ți parchezi banii

Totuși, există alternative. Uite, spre exemplu, programul Tezaur din această lună. 

Dacă vrei să împrumuți statul, o poți face până spre sfârșitul lunii, la dobânzi mai mari decât cele oferite de bănci. Practic, cumperi titluri de stat – adică împrumuți statul – și primești dobânzi avantajoase dacă-ți parchezi banii pe 1, 3 sau 5 ani.

Ministerul Finanţelor anunță că va emite, începând cu 2 august 2021, 3 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi de 3,15%, 3,50% şi 3,85%. T

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.