03 aug. 2021 | 07:23

Scumpirile la energie electrică, doar la început: de ce vom plăti din ce în ce mai mult, conform experților

ACTUALITATE
Scumpirile la energie electrică, doar la început: de ce vom plăti din ce în ce mai mult, conform experților

Scumpirile din ultimul an la energie și utilități reprezintă un avertisment pentru un viitor foarte sumbru rezervat românilor. Din păcate, vom ajunge să plătim din ce în ce mai mult pe utilități, iar explicația vine de la experți.

Corneliu Bodea este președintele Centrului Român al Energie (CRE) și CEO al companiei Adrem. El a făcut parte din proiectul ”Noi tehnologii în energie” al Agerpres și, în acel context, a atras atenția asupra mai multor aspecte importante legate de piața de energie. În opinia sa, energia în general va continua să devină un produs din ce în ce mai scump şi asta deoarece trebuie să începem să ne asumăm utilizarea ei nesustenabilă din ultimii 50-60 de ani.

De ce o să plătim mai mult pentru curent

„La momentul la care scriu aceste rânduri, pe piaţa de energie din România se înregistrează recorduri ale preţului spot la energie electrică pe fondul unui consum crescut, datorat zilelor caniculare şi unei deconectări neprogramate a Unităţii 2 de la Cernavodă (energia cu livrare vineri pe piaţa spot – n.r.). Desigur că, în funcţionarea unui sistem energetic, există momente deosebite care pot genera un impact de termen redus sau mediu asupra pieţei de energie. În general, preocuparea principală este de natură tehnică şi prioritatea oricărui sistem energetic este aceea a asigura continuitatea în alimentare. Modelarea funcţionării în momente speciale este făcută cu dedicare de către specialişti care lucrează neştiut şi non-stop”, susţine Bodea, conform Agerpres.

„Vorbim în ultimii ani atât de mult despre rezilienţă şi cred că asta este bine, deoarece trăim timpuri care datorită vitezei de dezvoltare vin peste noi cu un surplus de instabilitate şi dificultate de previziune. În astfel de timpuri, creşterea rezilienţei este esenţială şi ar trebui probabil să fie capitol de raportare financiar-tehnic obligatoriu pentru anumite domenii de activitate care pot avea un impact atât de mare asupra industriei şi oamenilor în general. De altfel, analiza şi tratarea riscului au devenit deja un capitol de raportare, iar extinderea spre ceea ce înseamnă rezilienţa sistemelor şi a organizaţiilor o consider o măsură corectă”, a adăugat Bodea.

În final, expertul în energie atrage atenția că această creștere a prețurilor la energie este inevitabilă. Un pic mai trist este faptul că energia se află la baza multor altor costuri esențiale traiului, iar viitorul nu este unul foarte optimist.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele