30 iul. 2021 | 13:35

Românii nu mai vor să muncească: anunțul trist al autorităților

ACTUALITATE
Românii nu mai vor să muncească: anunțul trist al autorităților

Iată ce se întâmplă pe piața muncii din România și de ce nu mai vor românii să muncească. Autoritățile au făcut anunțul îngrijorător cu privire la românii care pleacă din țară.

După ce, la finele anului trecut, Guvernul Cîțu a revizuit estimările pentru 2021 și a stablit un contingent mai mic, de 25.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă, acum, Executivul se pregătește să majoreze cu 10.000 contingentul de lucrători străini.

Suplimentarea are loc în urma cererii crescute înregistrate în prima jumătate a acestui an de noi avize de angajare a lucrătorilor străini, indică date analizate de Profit.ro.

Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.

De ce nu mai vor să muncească românii

Pentru 2019, Guvernul a majorat numărul de avize pentru muncitori străini de la 20.000 la 30.000, iar pentru anul 2020 a menținut același plafon. Guvernul Orban se pregătise să înghețe plafonul și să aloce tot 30.000 de permise de muncă pentru străini în 2021, dar decizia a fost revizuită iar Guvernul Cîțu a stabilit un prag de 25.000 de permise. Între timp, pentru a diminua din deficitul de forță de muncă, Parlamentul a decis că angajatorii sunt exceptați de la obligația obținerii avizului de angajare în cazul angajării cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum nouă luni într-un an calendaristic.

Drept urmare, cetățenii acestor state, care doresc să intre pe teritoriul României în scopul desfășurării de activități lucrative, pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă, fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.

Potrivit informațiilor transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări, în cazul contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă pentru anul 2020, stabilit la 30.000 de lucrători, până la sfârșitul anului 2020 au fost eliberate 27.258 avize de angajare, adică 90,8% din total. Totodată, din contingentul de 25.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă pentru anul 2021, până la data de 30 iunie 2021 la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate un număr de 14.066 avize de angajare (reprezentând 56,3% din total). Fiind, totodată, în curs de soluționare un număr de 2.122 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare, ceea ce, cumulat, ar conduce la aproape 65% din pragul aprobat pentru anul în curs.