Cresc prețurile la polițele RCA: cum influențează revenirea economică tarifele din această piață
Piața RCA dă semne de revenire. Din păcate, asta înseamnă tarife mai mari pentru șoferi.
Odată cu o oarecare relaxare a restricțiilor, se forțează un pic și revenirea economică. E valabil și pentru companiile care vând polițe RCA. Sunt două firme care controlează, într-o foarte mare proporție, această piață: City Insurance și Euroins.
City Insurance a majorat deja prețurile RCA, mai ales pe segmentul persoanelor juridice, iar acest lucru, paradoxal, nu este în întregime o veste proastă. În contextul în care și Euroins anunță o politică mai prudentă, obligată de ASF, revin în topul celor mai bune prețuri pentru RCA companiile multinaționale, unele dintre ele dispărute aproape complet în ultimii 5-6 ani, după cum arată economica.net.
Prețuri mai mari la polițele RCA
În acest moment, șoferii țin cont de un singur lucru atunci când încheie o poliță RCA: prețul.
Ar fi de așteptat, așadar, ca în următoarea perioadă să crească și vânzările firmelor din domenii. City și Euroins controlează, în acest moment, peste 75% din vânzări. Și, chiar dacă forțează creșterea prețurilor, s-ar putea să vezi o reașezare a pieței.
Ideea e că această concentrare a dus la probleme cu plata daunelor, cele două firme ajungând să aibă zecii de mii de procese cu service-uri și păgubiți și zeci de mii de plângeri la ASF. Acesta este contextul în care o creștere de prețuri din partea City este și o veste bună, având în vedere că celelalte firme sunt plătitori mai buni.
Decontarea directă ar putea schimba lucrurile
Mai multe oferte de preț analizate de Economica.net arată că, pe segmentul persoanelor juridice (microbuze, mașini de marfă și chiar camioane), City Insurance a făcut un pas mare înapoi, majorând prețurile cu până la 25-30% și lăsând astfel în față companii ca Allianz Țiriac sau Omniasig, tradițional mai puțin preocupate de această linie de asigurări.
De asemenea, City Insurance nu mai este lider pe toate segmentele de persoane fizice și a pierdut această poziție pe toate segmentele de vehicule comerciale sau autovehicule înmatriculate pe firmă.
Pe de altă parte, însă, Guvernul vrea să introducă în lege obligativitatea decontării directe a polițelor RCA. Momentan, această opțiune e facultativă, dar puțini șoferi apelează la ea, tocmai pentru că prețul poliței crește în acest caz.
Ce înseamnă decontare directă?
Înseamnă că, în cazul unui accident, despăgubirile vor fi oferite direct păgubitului de către firma de asigurare la care acesta a încheiat polița. În prezent, în cazul unui accident, păgubitul își repară mașina în baza asigurării încheiate de cel care e considerat vinovat de producerea accidentului. Adică primește banii pentru reparații de la compania celui care a provocat accidentul.
Se estimează că această modificare va crește prețul unei polițe RCA cu cel puțin 10%. Dar există și o parte bună: șoferul va fi responsabilizat atunci când va încheia polița RCA, deoarece asigurarea „nu va mai pentru un alt șofer, ci pentru el”.