Apa, mai scumpă decât benzina în România: localitățile în care ”ești furat” la metrul cub de apă, cu acte în regulă
La prima vedere, ai crede că România nu duce și nu va duce niciodată lipsă de apă. Dacă iei însă în calcul cât plătesc mulți români pentru apa curentă, îți dai seama că realitatea este însă un pic mai complicată.
România este una dintre țările din Europa cu cea mai elaborată rețea hidrografică. Din acest motiv, până nu demult, găseai o fântână în fiecare curte. Noi stăm bine la apă, doar că, în cazul în care ai renunțat la fântână, trebuie să plătești niște prețuri extraordinare ”băieților deștepți” din spatele unor furnizori de apă curentă.
Metrul cub de apă, mai scump decât benzina: cum s-a întâmplat
Deși pare un pic șocant să plătești atât de mult pe apă, nu puține sunt localitățile în care un metru cub depășește lejer prețul benzinei. Cu una dintre cele mai ciudate situații se confruntă oamenii din Turda, pe unde trece râul Arieș, dar și alte câteva pârâuri. Nu în ultimul rând, în apropiere se regăsesc mai multe lacuri.
Acolo, preţul plătit pe metru cub de apă este de 5,94 lei – exclusiv TVA, aşa cum apare pe pagina oficială de internet a Companiei de Apă Arieş. Valoarea este mai mare decât se vinde un litru de benzină la pompă. Ca motivele de frustrare să fie complete, locuitorii din Turda şi Câmpia Turzii plătesc 5,31 lei pe metru cub şi pentru apa din canalizare-epurare. Asta înseamnă că atunci când plouă, apa preluată de sistemul de canalizare este plătită tot din buzunarul cetăţeanului.
Iar Turda nu este excepția țării. O situație la fel de uimitoare se poate întâlni în Vaslui, unde oamenii plătesc 5,8 lei pe un metru cub de apă. Un paradox este siuația din Galați, orașul de pe malul Dunării. Cetățenii din regiune plătesc 5,46 lei pe metru cub de apă.
„E o bătaie de joc la adresa cetăţeanului de rând şi nu există legi care să ne apere, legea e pentru ei. Ei, cei de la compania de apă, pot pune orice preţ vor şi nimeni nu îi pune să se justifice. Prin toată ţara curg râuri cu debit important, mai avem Dunărea şi mai avem şi o mulţime de lacuri cu apă dulce, dar apa e atât de scumpă la noi, mai scumpă ca în alte ţări care nu au atâta apă. Ba mai plătim şi apa de ploaie care ajunge în canalizare, suntem fraierii fraierilor”, a explicat Alin, unul dintre turdenii supărați de valoarea extraordinară a facturii la apă.
Există și apă semnificativ mai ieftină în România. La Timișoara o cumperi cu 3.8 lei, iar la Cluj costă doar 4,09 lei, comparativ cu Turda care se află la 30 de kilometri. Problema este însă că salariile din Cluj sunt pe locul doi în țară, după Capitală, iar în Turda, cu siguranță nu.