19 iul. 2021 | 17:05

Telefoanele jurnaliștilor și ale activiștilor, urmărite: cum a fost posibil spionajul

ACTUALITATE
Telefoanele jurnaliștilor și ale activiștilor, urmărite: cum a fost posibil spionajul

Un consorțiu de 17 organizații de știri a demarat o anchetă din care reiese faptul că programele spion Pegasus ale NSO Group, au fost folosite pentru a se urmări telefoanele jurnaliștilor și activiștilor.

Ancheta, intitulată „Proiectul Pegasus” și publicată duminică de Washington Post, începe cu lista. Zecile de mii de numere provin în principal dintr-un grup de 10 țări cunoscute pentru a-și spiona cetățenii, precum Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Mexic și Arabia Saudită și, de asemenea, au confirmat că au fost clienți ai grupului NSO.

Deși numerele de pe listă nu includ un nume, consorțiul a reușit să identifice peste 1.000 de persoane, inclusiv 189 de jurnaliști și peste 600 de politicieni și oficiali guvernamentali, în peste 50 de țări. Amnesty International și jurnalismul francez Nonprofit Forbidden Stories au avut acces la listă și au distribuit-o consorțiului organizațiilor de știri, inclusiv Le Monde, Die Zeit, The Guardian și PBS Frontline, printre altele.

O analiză criminalistică efectuată de Amnesty International a 37 de smartphone-uri cu numere pe listă a constatat că mulți au demonstrat o „corelație strânsă” între data asociată cu numărul și începutul supravegherii, a declarat Post.

Telefoanele jurnaliștilor și activiștilor au fost urmărite și identificate cu succes se numără Hatice Cengiz, logodnica scriitorului Jamal Khashoggi, care a fost ucis brutal de către agenții sauditi în 2018. Telefonul lui Cengiz a fost accesat în zilele de după asasinarea lui Khashoggi în Turcia.

O altă victimă a fost jurnalista de top din Azerbaidjan, Khadija Ismayilova care a fost urmărită de mai multe ori din martie 2019 până în luna mai. Siddharth Varadarajan, cofondator al Wire, un media independent din India, a fost, de asemenea, vizat cu succes, după cum se arată în anchetă.

Telefoanele jurnaliștilor au fost infectate cu Pegasus

Ismayilova a dezvăluit că a încetat să comunice cu oamenii, deoarece cei cu care a vorbit au fost hărțuiți de serviciile de securitate.

„Nu aveți încredere în nimeni și apoi încercați să nu aveți planuri pe termen lung cu propria viață, deoarece nu doriți ca nici o persoană să aibă probleme din cauza voastră”, a spus Ismayilova.

În total, Amnesty a analizat 67 de smartphone-uri suspectate de a fi atacate. S-a stabilit că 23 au fost infectați cu succes cu Pegasus și 14 au prezentat semne ale unei tentative de accesare. Amnesty nu a putut ajunge la o concluzie cu privire la restul de 30 de telefoane, după cum arată Post. În mai multe cazuri, acest lucru s-a datorat faptului că telefonul a fost înlocuit.

Nu este greu pentru Pegasus să infecteze telefoanele, ceea ce este sincer terifiant. Pentru a viza un telefon, cineva trimite un link către victimă care îl păcălește făcând clic și activând spyware-ul. Pegasus se poate activa și fără clicuri. Un telefon pirat poate fi utilizat pentru a înregistra de pe camerele și microfonul dispozitivului, precum și pentru a colecta date despre locație, jurnale de apeluri și contacte.

NSO Group a negat ferm afirmațiile din anchetă, numind multe dintre ele „teorii necoroborate” care ridică îndoieli serioase cu privire la fiabilitatea surselor consorțiului și la baza poveștii sale. The Guardian a publicat duminică un rezumat editat al declarațiilor emise de NSO Group și avocații săi ca răspuns la Proiectul Pegasus.

„NSO Group are motive întemeiate să creadă că această listă de„ mii de numere de telefon ”nu este o listă de numere vizate de guvernele care folosesc Pegasus, ci poate face parte dintr-o listă mai mare de numere care ar fi putut fi folosite de NSO Group clienți în alte scopuri „, a declarat Thomas Clare, avocatul grupului NSO, în povestea Post.

Compania a negat, de asemenea, că tehnologia sa a fost asociată „în vreun fel” cu moartea lui Khashoggi și a spus că a investigat deja problema. Acesta a susținut că tehnologia sa a ajutat la prevenirea atacurilor teroriste, a violenței cu armele, a exploziilor auto și a atacurilor sinucigașe.